Полет 93 (United 93)

Pinterest LinkedIn +

САЩ, Великобритания, Франция, 2006, 91'
Режисьор: Пол Грийнграс
Сценарий: Пол Грийнграс
Участват: Крисчън Клеменсон, Триш Гейтс, Поли Адамс, Шайен Джаксън, Дени Дилън и други
Драма, със субтитри, английски, арабски

След множество документални филми за телевизията и стотици анализи на събитията, Холивуд направи и първия пълнометражен филм за трагедията от 11 септември 2001 г. И докато вниманието на повечето хора е привлечено от трите самолета, които се разбиват в Световния търговски център и Пентагона, то в “Полет 93” се акцентира върху четвъртият отвлечен самолет.

Необичаен факт е, че сценарист и режисьор на лентата не е американец, който обаче няколко години събира сведения, за да пресъздаде достоверно случилото се. Британецът Пол Грийнграс (“Превъзходството на Борн”) е анализирал всички телефонни разговори, проведени от пасажерите с техни близки, както и записите от черната кутия на самолета. На тази база той е написал сценария за филма, като по негово настояване в каста няма нито едно популярно кино име.

В навечерието на 11 септември 2001 четирима млади араби се подготвят за личната си свещена война. Тяхната задача е да отвлекат самолет от летището в Нюарк, който пътува за Сан Франциско. След сутрешната си молитва те се качват на Полет 93 и малко по-късно със сила взимат управлението на самолета.

В същото време още три самолета са отвлечени от арабски терористи и са взривени в желаните цели. Междувременно Полет 93 е отклонен към столицата Вашингтон с ясната цел да бъде достигнат дори и Белия дом. Драмата и ужасът за пасажерите са пълни, когато терористите разкриват намеренията си, демонстрирайки вярата си в Аллах.

Пилотите скоро са убити, а с тях и няколко от най-непокорните на борда на самолета. За всички пътници става ясно, че ситуацията е безнадеждна и терористите трябва да бъдат спрени преди да са загинали още хиляди невинни хора. Борейки се с нападателите и с цената на техния собствен живот, самолетът е свален и се разбива в Пенсилвания, без да е достигнал крайната цел.

Официален сайт: http://www.united93movie.com

Сподели.