Подробности за визитата на Deep Purple в Каварна

Pinterest LinkedIn +

На 21 юли легендарната британска хард рок група Deep Purple изнесе запомнящ се с мащаба си концерт в България.

Шест години след първата визита на Ян Гилън (Ian Gillan) и компания, световноизвестните  рокаджии зарадваха своите верни български почитатели с нов концерт, този път в черноморския град Каварна.

От своя страна над 15 000 души, повечето от които любители както на Deep Purple, така и на студената бира, буквално окупираха иначе спокойното морско градче. Нестихващият и невиждан приток на хора, с крайна отправна точка градския стадион "Калиакра", заприижда няколко часа преди началото на концерта.

По време на своеобразния щурм на околностите, в специално определените площи около стадиона, с пълна сила се завихри традиционната сергийна търговия. За разлика от сериозната продажба на аксесоари с логото на Purple (тишърти, шапки, кърпи и др.), търговията с кебапчета достигна размер, достоен за представителна книга на рекордите.

Менюто на търговците предлагаше и гигантски казани със задушени миди, както и живи раци, които срещу 25 лв. на килограм се готвеха буквално пред очите на клиента.

От десетки касетофони по павилионите и стотиците паркирали наоколо автомобили,  постоянно можеше да се чуе някой от неувяхващите хитове на Purple, а сред многохилядния рояк от хора се забелязваха фенове от всякакви възрасти и пол. Преобладаваха обаче предимно такива от по-старото поколение. 

Като част от "пейзажа" се набиваха на очи и няколкото военни палатки, предварително анонсирани от организаторите като място за преспиване.

Цялата тази приповдигната атмосфера превърна малко по-късната буквална среща на българската публика с любимата й група в само част от едно наистина емоционално изживяване.

Около 19:45 ч. нахранените и подпийнали фенове тръгнаха вкупом на своя нов поход - входовете (в случая един) на самия стадион.

Организаторите пък, по традиция, бяха изненадани от, меко казано, станалите пословични наклонности на българските фенове, които доведоха до класическото в такива случаи струпване около пропусквателните пунктове. Резултатът беше също класически - невъзможността на всички желаещи да видят подгряващите групи - московчаните Натиск и българските им колеги от Б.Т.Р.

Самите Deep Purple излязоха на монтираната надлъжно на стадиона  сцена около 21:30 ч., предвождани от своят митологизиран вокалист Ян Гилън. Подобно на библейски герой, той остана на сцената бос и облечен в чисто бяла риза.

Подкрепян от другите двама "оригинални" Пърпъли Ян Пейс (Ian Paice) и Роджър Глоувър (Roger Glover), както и по-новите членове Дон Еъри (Don Airey) и Стив Морс (Steve Morse), Гилън изпълни едни от най-емблематичните парчета както за самият себе си, така и за групата -  "Strange Kind Of Woman", "Highway Star", "Woman From Tokyo", "Perfect Strangers" и, естествено, "Smoke On The Water".

Сериозни музикални изненади нямаше в какъвто и да било смисъл, с изключение на изпълнението на няколко неравноделни "български" такта, както и мотиви от музиката на "Междузвездни войни" от кийбордистът Дон Еъри.

От комерсиална гледна точка, самото шоу също не може да се дефинира като нещо впечатляващо, но,  визирайки връзката група-публика, то определено носеше духа на дългоочаквана среща между стари и верни приятели.  Все пак, след логичния бис финалът на концерта беше съпътстван от ефектна изненада под формата на заря.

Непосредствено след концерта, около полунощ, няколкокилометрова колона от автомобили потегли в посока Варна, за да разнесе по домовете настроението на едно незабравимо изживяване.

Организатори на Deep Purple в България бяха Община Каварна и Jocker Media.


За Аvtora.com: Велислав Атанасов
Снимки: Avtora.com

Сподели.