Подробности за предстоящия София филм фест и гостуването на Вим Вендерс

Pinterest LinkedIn +

На официална пресконференция днес директорът на международния София филм фест Стефан Китанов представи подробностите около киносъбитието на годината. 11-ият поред София Филм Фест ще се проведе между 1 и 11 март 2007 г. в София с допълнителна програма между 12 и 18 март в София, Пловдив и Бургас.

В програмата са включени около 100 игрални, 20 документални и 50 късометражни филма, групирани в традиционните за фестивала рубрики: Международен конкурс, Специални премиери, Европейски екран, Ново българско игрално кино, Българско късометражно кино, Балкански филмови срещи, Световен екран, Документална програма, Ретроспективи.


Стефан Китанов разяснява подробности около поредния София филм фест.
Снимка: Avtora.com

Едно от емблематичните събития на София филм фест ще бъде гостуването на Вим Вендерс (Wim Wenders), като в рамките на фестивала ще бъдат представени близо 20 филма на известния режисьор. Освен това в Дома на киното ще бъдат изложени фотографии на Вим Вендерс и на съпругата му Доната Вендерс (Donata Wenders). Издателство "Колибри" ще издаде книгата на Вендерс "A Sence of Place" ("Усещане за място").

Иржи Менцел (Jirí Menzel) ще бъде другият специален гост на София филм фест 2007, за да представи последния си филм "Обслужвах английския крал" с Иван Бърнев в главната роля. Филмът на Менцел ще има своята гала премиера след церемонията по връчването на наградите на София филм фест на 10 март в Зала 1 на НДК.

Голям интерес представлява и наградата Jameson за българско късометражно кино. "Подбрани са 12 филма от общо 66 с дължина над 24 часа" – заяви председателят на журито Александър Янакиев.

Сподели.