Почина големият български композитор Тончо Русев

Pinterest LinkedIn +

Дсен след кратко боледуване на 85 години днес почина големият български композитор Тончо Русев. Тъжната новина съобщи семейството му във Фейсбук.

"Написал над хиляда песни, спечелил десетки престижни награди на български и международни музикални конкурси, Тончо Русев оставя диря в българската естрадна музика. Голям музикант, но преди всичко той беше и голям човек. Почивай в мир!", написаха близките му.

Тончо Русев е роден на 20 април 1932 г. в Бургас.

В детството си бъдещият композитор взима уроци по тромпет от солиста на бургаската филхармония Димитър Ганев. Докато се готви да следва индустриална химия, известни музиканти от родния му град го убеждават да кандидатства в Музикалната академия, която той завършва със специалност "Тромпет" през 1955 г.

След това работи като оркестрант в симфоничните оркестри на Бургас, Перник и Софийската опера, а в историята на българската музика името му остава с хитове, изпълнени от Лили Иванова ("Ти сън ли си", "Танго със спомен", "Наше лято", "Не всичко е пари, приятелю", "Панаири"), Васил Найденов ("Клоунът", "Огън от любов"), Силвия Кацарова и "LZ" ("Ако те погаля"), "Сигнал" ("Може би"), Христо Кидиков ("Твоят мъжки път (Хей, живот, здравей, здравей!)"), Веселин Маринов ("Горчиво вино", "За теб, Българийо!", "Нашата полиция"), Богдана Карадочева ("Безсъница"), Катя Филипова ("Незабрава"), "Домино" ("Нощ над града") и много други популярни естрадни песни.

Едни от най-обичаните му песни са създадени в съавторство с личния му приятел - поета Дамян Дамянов. Тончо Русев е създал композиции и по текстове на други големи български поети като Петя Дубарова, Христо Фотев, Борис Христов, Атанас Далчев, Георги Джагаров, Елисавета Багряна, Иван Вазов, Дора Габе, Евтим Евтимов и др.

"Имаше голям усет към изпълнителите, които пееха неговите песни, и винаги успяваше да намери есенцията в един текст, за да създаде точната музика към него" – сподели колегата му Красимир Гюлмезов.


Поклонението пред тленните му останки
ще бъде на 13.04.2018 г., петък, от 10.00-12.00 ч. във фоайето на зала "България" и от 13.00 ч. в църквата "Св. Седмочисленици", гр. София.

Поклон пред паметта на големия български композитор!


Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.