Почина създателят на Спондж Боб квадратни гащи

Pinterest LinkedIn +

Създателят на анимационния сериал "Спонджо Боб квадратни гащи" Стивън Хилънбърг почина на възраст 57 години, съобщи "Variety".

Като причина за смъртта му се посочва заболяването амиотрофична латерална склероза, с което аниматорът е бил диагностициран през 2017 г.

Представители на телевизионния канал "Nickelodeon", по който се излъчва сериалът за жълтата гъба, поднесоха своите съболезнования на близките на Хилънбърг и изтъкнаха, че оригиналните персонажи, създадени от него, както и цялата вселена, наречена "Бикини Ботъм", завинаги ще напомнят за ценности като "оптимизма, дружбата и безграничната сила на въображението".

"Стив изпълни сериала "Спондж Боб квадратни гащи" с уникално чувство за хумор и с наивност, които донесоха радост на поколения деца и на цели семейства навсякъде по света", се казва още в изявление на компанията.

Стивън Хилънбърг започва кариерата си на аниматор през 1987 г. В периода 1993 по 1996 г. работи като режисьор и сценарист на поредицата "Модерният живот на Роко", излъчвана също по "Nickelodeon".

Първият епизод на сериала "Спондж Боб" излиза на 1 май 1999 г. Към момента той има 250 серии, излъчвани в много държави по света. Сериалът е преведен на повече от 60 езика.
Сподели.