Почина рок иконата Lou Reed

Pinterest LinkedIn +

Бившият лидер и китарист на The Velvet Underground, Лу Рийд, почина на 71-годишна възраст на 27 октомври 2013 г. - половин година след като претърпя животоспасяваща чернодробна трансплантация.

Причината за смъртта му не се съобщава, а последното му съобщение, публикувано едновременно в Twitter и Facebook страниците му, датира от деня на смъртта му и гласи: The Door (виж по-долу).

Лу Рийд e считан за една от най-важните фигури в развитието на рок музиката през втората половина на XX в. Музиката и текстовете, които пише за групата си Velvet Underground в началото на 70-те години на миналия век, са смятани за отправна точка и вдъхновение за много алтернативни рок групи.

Той е сред първите музиканти, осмелили се да засегнат в творчеството си теми табу като хомосексуализма, проституцията, наркотиците, транссексуалността и др.

Последният издаден дългосвирещ студиен албум на Лу Рийд е колаборацията му с Metallica - Lulu (в Synthetica на Metric от 2012 г. той е само гост-артист, участвайки в парчето The Wanderlust), а последният му солов албум - Hudson River Wind Meditations – се появи през 2007 г.


Сподели.