Почина майсторът на еротиката Залман Кинг ("Девет седмици и 1/2", "Дневниците на червените обувки")

Pinterest LinkedIn +

Американският филммейкър Залман Кинг, чието име се свързва преди всичко с култовите еротични филми "Девет седмици и 1/2" и "Дневниците на червените обувки", почина на 69-годишна възраст в Санта Моника, Калифорния, след дългогодишна битка с рака. "Днес светът изгуби един брилянтен и изключително благороден дух", написа Чарли Шийн в своята страница във Facebook.

Кинг поставя началото на своята филмова кариера в началото на 60-те години на миналия век с малка роля в епизод от Alfred Hitchcock Presents, партнирайки си с Джеймс Каан и Уолтър Кьониг. През 70-то години се присъединява към актьорския състав на друга телевизионна продукция, The Young Lawyers, влизайки в образа на адвокат.

Още едно десетилетие по-късно той се насочва към режисурата и избира еротиката като централна тема на своите творби. Той е сценарист и продуцент на "Девет седмици и 1/2" с Ким Бейсингър и Мики Рурк, а до края на миналия век режисира ленти като "Дива орхидея", "Дневниците на червените обувки", Shame, Shame, Shame, In God's Hands и др. Алисън Бърнет – съпруг на една от двете му дъщери, си спомня как Стенли Кубрик се е консултирал с Кинг всяка вечер, докато е снимал последния си филм, преди да почине - "Широко затворени очи", тъй като "искаше да се научи от него как да пресъздаде еротиката чрез камерата".

През последните години от живота си работи като режисьор и продуцент на ТВ сериите Body Language, а последната лента, която режисира (по собствен сценарий), Kamikaze Love, предстои да излезе по екраните.

Сподели.