Почина легендата на българското кино Иван Андонов

Pinterest LinkedIn +

Последните дни на 2011 година се оказаха тъжни за българското кино. След като преди седмици седмото изкуство загуби един от най-големите си актьори - Велко Кънев, на 30 декември си отиде и един от най-известните режисьори, легендата Иван Андонов.

Той ще остане в историята като създател на такива емблематични заглавия като "Вчера", "Опасен чар", "Дами канят", "Адио, Рио" и много др. Изявявал се е и в актьорско амплоа във филми като "На всеки километър", "Сватбите на Йоан Асен" и др. 

За последно Андонов работи над нашумялия ТВ сериал "Дунав Мост" през 1999 г. и друго заглавие от малкия екран "Най-важните неща".

Иван Андонов е роден на 3 май 1934 година в Пловдив. Завършва театралната академия в София през 1956 г. в класа на професор Моис Бениеш, като само година след това получава първата си голяма роля – в "Години за любов".

Дебютира като режисьор шест години по-късно с "Пейзаж". Първият игрален филм, над който работи обаче е "Трудна любов" (1974).

През годините получава и множество кино награди, сред които Голямата награда в Кианкино (Италия) и Специалната награда на жувирто в Шамрос (Франция) за "Опасен чар", Голямата награда в Сан Ремо (Италия) и най-добра режисура в Москва за "Вчера" и др.

В последните години от живота си се занимаваше и активно с живопис, като остави зад гърба си и няколко изложби. Поклон пред паметта му! 


Сподели.