Почина легендарният създател на рок групата "Van Halen"

Pinterest LinkedIn +

Основателят на рок групата "Van Halen" Еди ван Хален почина на 65-годишна възраст. Тъжната вест съобщи в Twitter синът на легендарния китарист Волфганг.

"Не мога да повярвам, че се налага да напиша това, но баща ми загуби дългата и трудна борба с рака", написа той.

През 2000 г. музикантът беше диагностициран с рак на езика и беше опериран, а през 2002 г. той обяви, че е напълно възстановен. През 2019 г. обаче стана известно, че в продължение на пет години Ван Хален се е лекувал от рак на гърлото.

"Van Halen" е американска хард рок група, създадена през 1972 г. в Калифорния от братята Едуард и Алекс ван Хален. Бандата е смятана за една от най-успешните рок групи и попада на 19-то място в списъка с най-продавани изпълнители в историята на САЩ.

Четири албума на групата достигат до върховете на американските класации, а най-известният им сингъл "Jump" се превърна в международен хит и оглави американската класация "Billboard Hot 100". През 2007 г. музикантите от "Van Halen" бяха включени в Залата на славата на рокендрола.

Ван Хален е в списъка на Стоте най-велики китаристи на всички времена, съставен от списание "Rolling Stone", и оглавява класацията "100-те най-велики китаристи на всички времена", съставена от читателите на списание "Guitar World".
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.