Почина Емил Димитров

Pinterest LinkedIn +

На 64-годишна възраст след кратко боледуване на 30.03.2004 г., в 11:20 ч., почина големият български певец Емил Димитров - любимият на цели поколения глас, изпял "Моя страна", "Нашият сигнал, "Ако си дал", "Арлекино" и автор на вечни шлагери, символи на българската поп-музика.

Емил Димитров е роден на 22 декември 1940 г. в Плевен. Той е първата голяма звезда на българската естрада в началото на 60-те. Известност, която надхвърля пределите на България, добива не само като певец, но и като композитор. Песни като "Арлекино", "Моряшко сбогом" и любимата му "Моя страна" (под името "Monica"), са записвани и изпълнявани от световноизвестни певци и оркестри. Автор е на повече от 200 песни (много от тях в сътрудничество с автора на текстове и дългогодишен негов импресарио Васил Андреев).

Въпреки усамотения живот, който Емил Димитров водеше от началото на 90-те, той издаде два албума – "Дива самодива"/95 и "Златни хитове"/95/ (Рива саунд).

През 2000 г. по повод на 60-годишния му юбилей Рива Саунд издаде компактдискът "Емил Димитров - Златни хитове 2", съдържащ 17 от най-големите му авторски хитове.

Година преди това певецът получи мозъчен инсулт и здравословното му състояние рязко се влоши. Миналата година през март президентът Георги Първанов го посети в дома му и му връчи почетния президентски знак. Тогава Емил Димитров преживяваше с пенсия от 90 лв.
Сподели.