Почина един от най-известните джаз-барабанисти - Elvin Ray Jones

Pinterest LinkedIn +

На 18 май, в Ню Йорк в резултат на сърдечен пристъп почина джаз-барабанистът Елвин Рей Джоунс. На времето той е свирил в квартета на John Coltrane, работил е с Duke Ellington, Charlie Parker, Miles Davis и други известни имена.


Списание Life го определи като “най-добрият барабанист на света”.Той е роден в Понтиак, Мичиган, преди 76 години. Израсъл в семейство с 10 деца, като двама от братята му също са се занимавали с музика. Джоунс се появява на Детройтската джаз-сцена в края на 40-те, след като е бил сценичен работник. През1955-та пристига в Ню Йорк, за да участва в конкурс на мястото на барабанист в състава на знаменития Benny Goodman. Прослушването е неуспешно, но музикантът остава в града, присъединявайки се към групата на Charlie Mingus. През 1960-та вече е част от квартета на не по-малко знаменития саксофонист Джон Колтрейн.

Джоунс, с неговия мощен, полиритмичен и новаторски стил става един от най-именитите джаз-барабанисти, според Колтрейн. Той може да бъде чут в неговите “A Love Supreme” и “Coltrane 'Live' at the Village Vanguard".
През 1966-та напуска квартета и свири за кратко с групата на Дюк Елингтън. Той сформира “Elvin Jones' Jazz Machine”. Издава няколко соло-албума и продължава с турнетата, включително до миналия месец, в Калифорния.
Сподели.