"Площадът" със Златна палма в Кан, а София Копола пише кино историята

Pinterest LinkedIn +

Шведският филм The Square (Площадът) спечели голямата награда "Златна палма" на 70-ия филмов фестивал в Кан.

Филмът на режисьора Рубен Йостлунд разказва историята на Кристиян - куратор в арт музей, който попада в поредица от неловки ситуации, изправящи го срещу лицемерието на снобите в обществото.

Междувременно София Копола спечели наградата за режисура, като по този начин стана втората жена в историята, която си тръгва с тази награда. Първата е рускинята Юлия Солнцева, която грабна приза през далечната 1961 г.

Филмът на Копола, чието действие се развива през XIX век, е със заглавие Beguilded (Измамените), а в главната роля на директорка на пансион е Никол Кидман. В лентата участват още Ел Фанинг, Кирстен Дънст и др.

Кидман участва с още цели три филма на фестивала в Кан и беше отличена със специалната награда на журито, водено от Педро Алмодовар, за 70-тата годишнина на фестивала. Кидман обаче не можа да присъства лично на форума, затова изказа благодарностите си чрез видео обръщение. 

Наградите за най-добри актьор и актриса грабнаха съответно Хоакин Финикс (You Were Never Really Here) и Даян Крюгър (In the Fade)

Пълен списък с победителите може да видите тук


Сподели.