Cannes 2016: Вижте кои са големите победители на фестивала

Pinterest LinkedIn +

Американският режисьор Джордж Милър, който тази година оглави на журито на филмовия фестивал в Кан, представи големите победители за 2016 г. Най-престижната награда Златна палма беше присъдена на драматичната лента I, Daniel Blake (Аз, Даниел Блейк) на Кен Лоуч.

Както почти всяка година, форумът беше пълен с изненади. Представители на журито споделиха, че тази година решението им е било много трудно и големият победител е изненадал дори самите тях.

Филмът разказва историята на 59-годишен мъж, който се опитва да изкара прехрана за семейството си, след като е пострадал в инцидент. 

При получаването на наградата Лоуч сподели, че е странно и неподходящо да спечели награда с филм на подобна тематика на фона на изключителната пищност на събитието.

Снимка, публикувана от Кинотеатр Пионер (@pioner_cinema) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

Наградата Grand Prix отиде при It's Only The End of the World (Само краят на света) на 27-годишния режисьор Ксавие Долан, който стои зад видеото на Adele – Hello. Той има дълга история с фестивала в Кан, дебютирайки само на 21-годишна възраст. 

The Salesman на Асхар Фархади грабна две от големите награди – за сценарий и за Най-добър актьор в лицето на Шахаб Хосейни. Най-добра актриса пък стана Жаклин Жосе от Ma'Rosa.


Сподели.