Петима загинаха, над 70 са ранени на белгийския фестивал Pukkelpop (Видео)

Pinterest LinkedIn +

Тазгодишното издание на белгийския музикален фестивал Pukkelpop приключи преждевременно само ден след старта си на 18 август, влизайки в черната статистика на инцидентите при подобен род събития, с петима загинали, осем сериозно ранени и още над 65 по-леко пострадали души.

Всички те са станали жертва на срутванията на сцени, тенти и прожекционни екрани, причинени от внезапно разразилите се ураганни ветрове в района на град Хаселт (намиращ се на 70 км. от Брюксел и Антверпен).

Изкупувайки всички билети, пуснати в предварителна продажба, между 60 000 и 65 000 предимно млади хора са пристигнали тази година в Киевит – малкото селище, отдалечено на 7 км. от Хаселт, където традиционно се провежда Pukkelpop от 1985 г. до днес, с двегодишно прекъсване между 1988 и 1990 година.

Хедлайнери на Pukkelpop 2011 в трите фестивални дни – 18, 19 и 20 август, трябваше да са Foo Fighters, Skunk Anansie, Fleet Foxes, Eminem, The Ting Tings, Deftones, The Offspring, dEUS, Kasabian, Within Temptation и 30 Seconds to Mars, за които Pukkelpop е вторият провален фестивал това лято след българския Elevation, който приключи преждевременно по същата причина – стихийни ветрове в областта на Разлог, но за щастие без жертви.

Очевидец на събитията от 18 август коментира, че бурята е връхлетяла Хаселт изневиделица по начин, който никога дотогава не е виждал. Решението за окончателното прекратяване на фестивала организаторите взимат днес, на 19 август, като по този начин изразяват почитта си към жертвите и техните близки.

Само преди пет дни подобен инцидент отне същия брой човешки животи в Индиана, САЩ, когато ураганен вятър срути концертна сцена, издигната под открито небе.


Сподели.