Pentax X-5: ултимативният любителски фотоапарат?

Pinterest LinkedIn +

Сегментирането на пазара за цифрови фотоапарати през последните няколко години роди толкова много и различни класове камери, че днес за един масов потребител, който не е "навътре в нещата", ориентирането в джунглата от марки и модели е повече от объркващо.

Какво например е bridge (мостова) камера? Всъщност това е термин, който няма технологична обосновка и е по-скоро маркетингова измишльотина. С него се обозначават солидно натоварените с функции point and shoot фотоапарати, заемащи сегмента между мейнстрийм компактните камери с фиксиран обектив и DLSR (цифрово-огледалните) камери от нисък клас.

Интересното в този клас модели е, че те са точно "мост" между двете споменати пазарни ниши и са ориентирани към потребителите, които искат нещо повече от апарат, с който просто "насочват и снимат", но все още не са готови за пълноценен DLSR (или просто нямат бюджета, за да си го позволят).

И докато години наред на подобни камери се гледаше донякъде с лошо око (най-вече защото са "ни риба, ни рак"), напоследък компаниите, инвестиращи сериозни ресурси и усилия в този сегмент, предложиха някои наистина впечатляващи bridge модели, способни да стопят скептицизма дори на най-заклетия фото ентусиаст.

Един такъв пример е новият Pentax X-5 – камера, която дори и на външен вид "докарва" изглед на тежък профи DSLR фотоапарат.

Този модел предлага наистина интересен набор от възможности. Той е екипиран с 16 МР сензор със задна подсветка и специална функция за оптично стаблизиране. Поддържа Full HD видео заснемане, както и режим за серийни снимки със скорост до 10 кадъра в секунда.

От Penatx са включили още и традиционните за този "преходен" клас опции за ръчен контрол на експозицията. Най-впечатляващото в X-5 обаче без съмнение е вграденият обектив на апарата – покриващ, меко казано, внушително фокусно разстояние от 4 до 104 мм, което, приравнено към 35 мм еквивалент, се равнява на респектиращите 22-580 мм!

Това, откъдето и да го погледнем, е 26-кратно оптично увеличение – не супер, а направо мегазуум.

Изключително удобна екстра е и големият и ярък 3-инчов LCD дисплей с резолюция от 460 000 пиксела, който освен това е подвижен. В комбинация с възможността за фокусиране от минимално разстояние 1 см от обекта това прави Penatx X-5 истинска находка за любителите на макро фотографията.

Отделно апаратът разполага с цели 19 предварително вградени автоматични режима за снимане, покриващи огромен набор от възможни сценарии – от нощни снимки през спортна и пейзажна фотография до панорами.

Интересното е, че въпреки наличието на режим за изцяло ръчен контрол на експозицията, Pentax са се въздържали от интегрирането на класически "профи" опции като например снимане с приоритет на бленда или затвор. Няма да откриете също така и възможност за снимане в RAW формат.

Въпреки това за нуждите на потребителите, за които е предназначен (напреднали фото любители), Pentax X-5 предлага повече от очакваното, особено предвид доста атрактивната му цена от 480 лв.


Сподели.