Pentax K-3 в директен сблъсък с Canon 70D и Nikon D7100

Pinterest LinkedIn +

Макар да не може да се похвали с пазарния дял на конкуренти от ранга на Canon и Nikon, Pentax все пак има своя малък, но верен кръг почитатели. Откакто компанията премина под контрола на Rikoh, те определено имат поводи за радост, тъй като анонсите на нови продукти с любимата им марка видимо зачестиха.

След обявения през миналата година DSLR флагман K-5 II неотдавна Pentax анонсираха и нов цифрово-огледален модел. Интересното при него е, че К-3 няма претенциите и намерението да замени K-5 II във високия клас, а по-скоро да предложи негова алтернатива, ориентирана към най-запалените фото ентусиасти.

От тази гледна точка К-3 влиза в директен сблъсък с модели като Canon 70D и Nikon D7100, а според Pentax предлага повече от тях, но на по-атрактивна цена.

Подобно на конкурентите си, К-3 разполага с високорезолюционен сензор от последно поколение – 24 МР, разработка на Sony. Както е модерно напоследък, той е без low pass (АА) филтър, което би трябвало да осигури по-високо качество на изображенията с повече и по-фин детайл.

К-3 също така предлага оптичен визьор със 100% покритие (подобно на D7100), влаго- и прахозащитен подсилен корпус, както и 3,2-инчов LCD дисплей с антирефлексно покритие и резолюция от 1 037 000 пиксела.

В същото време камерата ще може да снима серийни кадри със скорост от 8,3 фрейма за секунда (срещу 7 fps, гарантирани от Canon 70D и 6 fps за D7100). Новият модел на Pentax ще включва още и подобрена 27-точкова автофокусна система в комбинация с PRIME III енджин за обработка на изображения.

Освен това K-3 ще разполага с два слота за SD карти, като за единия от тях е предвидена интересна опция. Става дума за wi-fi системата за безжично предаване на данни, която апаратът предлага.

Докато Nikon D7100 разчита на изцяло външен модул, който се закупува допълнително, а Canon 70D - на вградена wi-fi връзка, Pentax залагат на среден вариант – допълнителна карта, подобна на популярните Eye-Fi.

За по-традиционно настроените по отношение прехвърлянето на снимки и видео потребители K-3 е първата Pentax камера от подобен клас, която включва USB 3.0 порт.

Цената, на която ще се предлага апаратът, вероятно ще е около 1300 долара (само за тялото), което е сравнимо, но не по-евтино от конкурентите му Canon 70D и Nikon D7100.


Сподели.