Пътешествия с леля ми

Pinterest LinkedIn +

Класическият роман на Греъм Грийн е метаморфозно повествование за пътуванията на оттеглил се от делата пенсиониран банков чиновник и стар ерген Хенри Пулинг.

На погребението на майка си той се запознава със своята ексцентрична, капризна, претенциозна и неуважаваща законите леля.

Разказът се следи през неговия поглед, но истинският двигател на действието е лелята, която го повежда на пътешествия из не един континент.

Хенри е скован и дистанциран от света, докато седемдесет и пет годишната леля Огъста изстисква от живота всяка капчица радост, драма и възбуда.

По време на пътешествията си, които се въртят в един непрекъснато разширяващ се географски кръг (Брайтън, Париж, Истанбул, Парагвай), Хенри е принуден да общува с хора, които при нормални обстоятелства никога не би срещнал. Книгата е филмирана изключително успешно от Джордж Кюкор с Маги Смит в ролята на леля Огъста, за което актрисата е номинирана за Оскар.

Греъм Грийн (1904–1991) е сред най-великите писатели и драматурзи, чиито произведения опипват в дълбочина многовалентните и противоречиви морални и политически проблеми на съвременния свят.

Той е сред щастливите автори, които приживе са се радвали както на възторзите на критиката, така и на обичта на читателите.

Сред най-известните му книги са комично-развлекателните романи "Нашият човек в Хавана", "Тихият американец" и "Пътешествия с леля ми".

"Пътешествия с леля ми" се издава от Колибри.

Сподели.