Първото терабайтово CD е вече факт

Pinterest LinkedIn +

След като се появиха първите харддискове с размер от 1 терабайт, вече е факт и първото CD, минало границата от 1000 гигабайта. Отговорен за технологията е креативният отдел на компанията Call/Recall.

Използвана е двуфотонна триизмерна технология за запис на оптически дискове. За разлика от стандартните CD, DVD и Blue Ray дискове, използващи двуизмерен модел на запис, триизмерният запис позволява съхраняването на огромно количество информация на стандартен като размер 5.45-инчов диск. Но за да бъде разчетен, има нужда от специален двуфотонен лазер, който да разпознава отделните масиви данни, намиращи се разстояние от 10 микрона един от друг.

По този начин общият брой слоеве на даден диск може да е не просто 1 или два, както е при стандартните DVD-та, а до 250, като капацитетът на всеки един слой е до 5 пъти по-голям от стандартните. По този начин обемът на новия диск може да бъде до 200 пъти по-голям от този на обикновените DVD-та.

Технологията е разработена от Питър Рентцепис (Peter Rentzepis), създател на повече от 80 патента, използвани от водещи световни компании като IBM, Panasonic и Hitachi.
Сподели.