Първата аудиоизложба в България - "Саундтракът на София" - представя звуците на града

Pinterest LinkedIn +

Бат Венци от Ъпсурт, Рут Колева, Мартен Роберто и SAVA от Camp Sessions ви канят да чуете как звучи София през слушалките Philips CitiScape.

София може да звучи по много начини - като деца, които тичат из Борисовата градина, като разговор на фонтаните пред Народния театър или като два разминаващи се трамвая. А случва ли ви се понякога да спрете, ей така, без причина, за да послушате за миг как звучи градът около вас? Напоследък хората все бързат и не им остава време за глезотии. Все пак това е просто градски шум.

Вдъхновени от историите, които градските звуци разказват, и следвайки мотото "Моят град. Моето пространство. Моята музика", Philips CitiScape решиха да поспрат и да послушат. Защото музиката променя целия свят около нас и защото тези градски звуци не са просто шум – те са саундтракът на филма, в който участваме.


За да уловят пълнокръвния ритъм на този градски живот, Philips CitiScape стартират проекта "Саундтракът на София" – уникална инициатива, чиято цел е да преоткрие звуците на градската среда и нейните обитатели, записвайки звуци от различни места в София, които след това да се превърнат в аудио картини. Но мисията би била невъзможна без професионализма на хора с ултимативен усет за звук.

Неслучайно създателите на първата аудиоизложба в България са едни от най-добрите, а именно - Бат Венци от Ъпсурт, певицата Рут Колева, Мартен Роберто и SAVA от Camp Sessions. Всеки от тях допълва по перфектен начин всяко едно изречение, в което се съчетават думите "звук" и "град".

В продължение на няколко седмици музикантите "слушаха" София и оборудвани със специална техника, записваха саундтрака на улиците. Пречупвайки градския шум през собствената си артистичност, четиримата подбраха най-характерните за различните софийски райони звуци, създавайки уникални по рода си "картини" за първата в България аудиоизложба, която от 8 до 14 октомври 2014 година ще бъде отворена безплатно за гражданите в Централната софийска баня.


Музикантите разделиха София по между си и включиха в аудиоизложбата звуци, уловени из осем централни градски района. Рут Колева взе този на Народния театър и Храм-паметника "Св. Александър Невски", Бат Венци от Ъпсурт поиска "Попа" и района около Софийски университет, DJ SAVA получи Лъвов мост, района около Халите и Борисовата градина, а Мартен Роберто отмъкна "Витошка" и НДК.

На 7 октомври 2014 година по време на официалното откриване на първата в България аудиоизложба четиримата артисти обявиха, че всеки от тях ще включи звуците от града в две свои авторски парчета, които ще бъдат представени на специални малки улични партита в различните градски части.

Освен собствените си записи, те ще приемат и предложения за градски звуци от жителите на София. Всеки може да изпрати своя звук на сайта на Philips CitiScape. Песните ще бъдат пуснати за свободно теглене в интернет, а минувачите ще се натъкват на тях и благодарение на знаци и стикери в съответния регион.


Така че, ако видите Бат Венци от Ъпсурт, Мартен Роберто, Сава от Camp Sessions или Рут Колева да седят на едно място и да се ослушват съсредоточено, не се чудете - те най-вероятно търсят музата за следващата си страхотна аудио картина!

А какво точно представляват аудио картините, можете да разберете от 8 до 14 октомври в обновената Централна софийска баня на първата аудиоизложба "Саундтракът на София". В продължение на седмица тя ще приема безплатно посетители от 17:00 до 21:00 ч. в делнични и от 12:00 до 21:00 ч. в почивните дни.

Този път няма нужда да си махнете слушалките, за да чуете как звучи градът! За първи път ще трябва да си сложите Philips CitiScape, не за да го заглушите, а за да му се насладите. Още за проекта може да намерите във Facebook.


Сподели.