Първа среща с Георги Господинов в нова инициатива на София събра десетки

Pinterest LinkedIn +

В препълнена с млади хора зала на 28 ноември 2018 г. се проведе среща с писателя Георги Господинов, която е първата от поредица подобни срещи със съвременни творци, организирани от дирекция "Култура" на Столичната община и от Софийската градска художествена галерия.

"С тази среща Столична община поставя началото на поредица от събития" – каза кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите ѝ София е град на младите хора. "Досега по различен начин общината подкрепя четенето, книгата и срещите с писатели. Творците създават облика на нашия град и срещите с тях са голям шанс" – каза още кметът на София.

Кметът Фандъкова посочи, че софийските деца имат привилегията да са в града, в който живеят и творят голяма част от българските творци, и за децата е изключително запомнящо се да се срещнат и да разговарят с тях.

На срещата с писателя, с модератор Яна Генова – директор на фондация "Следваща страница", присъстваха над 120 ученици от столични училища като Испанската гимназия, Софийската математическа гимназия, Американския колеж и др.

Георги Господинов е един от най-четените съвременни писатели, автор на стихове, разкази, проза. Сред най-търсените му книги са: "И други истории", "Естествен роман", "Физика на тъгата", "Невидимите кризи", "И всичко стана луна", "Аз живях социализма".

Още за първата си стихосбирка "Лапидариум" (1992) Георги Господинов е отличен с Националната награда за дебют "Южна пролет".

"Един от първите съвети, които дава писателят Ърнест Хемингуей на младите писатели, е да слушат музика и да гледат живопис" – обърна се към младите хора писателят Георги Господинов. В София по думите му в Градската художествена галерия можем да изпълним единия съвет на световноизвестния писател. Освен това в нашия град има места, където са били класици на българската литература като Яворов, Вазов…

Господинов говори пред младите хора повече от час. Разказа как е започнал да пише. "Личните истории са лични истории за всички по света – каза писателят – и в България, и в Исландия. "Естествен роман" е първата ми книга, преведена в Исландия".

Авторът на "Физика на тъгата" и "Сляпата Вайша" е носител на Специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура. Наскоро Георги Господинов бе избран и за един от менторите в националния конкурс и стипендия "С усилия към звездите" заедно с Недко Солаков, Красимира Стоянова, Галина Борисова и Явор Гърдев.

Сподели.