Oz the Great and Powerful омагьоса американския боксофис

Pinterest LinkedIn +

Покривайки най-високите очаквания, високобюджетният 3D филм на Disney Oz the Great and Powerful, ситуиран във фантастичния свят на превърналата се в класика приказка на Франк Баум "Добрият вълшебник от Оз", оглави американската боксофис класация след първия си уикенд по екраните в САЩ и Канада.

Продукцията, погълнала бюджет от близо $300 млн., от които $200 млн. за реализацията на филма и около $100 млн. за маркетирането му по цял свят, инкасира $80 млн. от продадени билети – най-големия дебютен боксофис за филм, издаден от началото на 2013 г. до момента, и сума, надхвърляща близо два пъти тази, генерирана от всички останали заглавия в текущия топ 10 взети заедно.

Oz the Great and Powerful направи своята премиера и на много други пазари извън Северна Америка, откъдето добави още $70 млн. към приходите си до общия капитал от $150,2 млн. и постави международен рекорд за мартенска премиера в IMAX.

С приходи от 237 269 лева и общо 23 796 зрители през премиерния си уикенд фантастичното приключение с участието на Джеймс Франко, Мила Кунис, Мишел Уилямс и Рейчъл Уайс стана втората най-касова премиера у нас от началото на годината.

Вицепрезидентът на Disnеy Дейв Холис отдава успеха на Disney Oz the Great and Powerful както на качествата на самия филм, така и на избора на премиерна дата, тъй като в следващите седмици той няма да срещне сериозна конкуренция от страна на други заглавия, ориентирани към семейната аудитория.

Благоприятен фактор за оставането на лентата на челната позиция в класацията поне в следващите няколко седмици се явяват и предстоящите пролетни ваканции в много от американските училища.

Холис отказва да коментира тиражираната от медиите информация, че в Disney вече е взето решение за заснемането на продължение на Oz the Great and Powerful, "тъй като е твърде рано да се говори за това, а и към момента аз не съм част от дискусиите по тази тема".

Непосредствено преди премиерата на филма Disney направи прогноза за дебютен боксофис от порядъка на $70 млн., а максималната сума, на която заложиха анализаторите, бе $85 млн.  

Не така оптимистично звучат нещата за другия семеен високобюджетен филм, който записа втори уикенд в северноамериканския киноафиш, затвърждавайки слабото си представяне и мрачни перспективи за значителни загуби на студиата New Line Cinema и Legendary Pictures.

Реализиран с бюджет от $189 млн., Jack the Giant Slayer потегли с боксофис от едва $27,2 млн., а през изминалия уикенд добави само $10 млн. от продадени билети, с което общата сума, спечелена до момента от прожекциите му в САЩ и Канада, достигна отчайващите за продукция от този мащаб $43,8 млн. Общият интернационален боксофис на филма възлиза на $22,6 млн.

С $6,33млн. от продадени билети през уикенда комедията Identity Thief с Мелиса Макарти и Джейсън Бейтман заема трето място в актуалното издание на класацията и увеличи общия размер на приходите си до момента на $117 млн. – сума, надминаваща трикратно бюджета за реализацията й.

Въпросният е съизмерим с този на трилъра Dead Man Down – другото премиерно заглавие в северноамериканския киноафиш, чийто боксофис от $5,4 млн. се оказа достатъчен за четвъртото място в чарта.
Лентата с участието на Колин Фаръл и Нууми Рапас, които сами по себе си са сериозен гарант за добра възвращаемост на инвестициите, все още не се прожектира извън Северна Америка. Премиерата й за България е на 5 април.


Все още не е ясно кога ще се завърти у нас лентата, заемаща пето място в това издание на американската боксофис класация, която първоначално бе планирана за 1 март. Става дума за наркодрамата Snitch с участието на Дуейн 'Скалата' Джонсън, базирана на истински случай.

Филмът се представя добре в САЩ и Канада в цифрово изражение – три седмици след дебюта му неговият боксофис надхвърли двукратно вложения за заснемането му бюджет от $15 млн. Само през изминалите почивни дни Snitch инкасира $5,1 млн.

Топ 10 най-доходоносни ленти в американския боксофис:
(Заглавие/ боксофис за периода  8-10 март/общи приходи/брой седмици в ам. киноафиш/CinemaScore)

Oz the Great and Powerful (2013)     $79.1M     $79.1M     1          B+
Jack the Giant Slayer (2013)     $9.84M     $43.6M     2             B+
Identity Thief (2013)     $6.33M     $117M     5          B
Dead Man Down (2013)     $5.35M     $5.35M     1          B-
Snitch (2013)     $5.1M     $31.9M     3          B
21 & Over (2013)     $5.09M     $16.9M     2          B
Safe Haven (2013)     $3.75M     $62.8M     4          B+
Silver Linings Playbook (2012)     $3.62M     $121M     17          A
Escape from Planet Earth (2013)     $3.22M     $47.8M     4          B+
The Last Exorcism Part II (2013)     $3.17M     $12.1M     2          C-

Сподели.