Dead Man Down - Колин Фарел, Нууми Рапас и дългият път към отмъщението

Pinterest LinkedIn +

Dead Man Down на Нилс Арден Оплев (Niels Arden Oplev) е нещо повече от поредния мрачен трилър. Главните роли са поверени на Колин Фарел (Colin Farrell) и Нууми Рапас (Noomi Rapace), чието желание за мъст ги превръща в един наистина смъртоносен тандем.

Dead Man Down (Кръв за кръв) е филм за отмъщението - както за неговата обсебваща сила, така и за зловещата му морална цена. За разлика от повечето ленти, чиито персонажи са мотивирани от желанието си за отмъщение, Dead Man Down не пропуска да зададе въпроса какво става, след като дълго планираната разплата е осъществена. Дали отмъщението наистина помага, дали променя нещо, дали е именно онова, което желаем или просто израз на отчаяние?

Филмът е първата американска продукция на датския режисьор Нилс Арден Оплев (Niels Arden Oplev), когото повече от вас вероятно свързват с първата екранизация на The Girl with the Dragon Tattoo (Män som hatar kvinnor). Сценарият на Dead Man Down пък е дело на Дж. Х. Уаймън (J.H. Wyman), работил над хитовия сериал  Fringe и криминалната комедия The Mexican на Гор Вербински (Gore Verbinski).

Колин Фарел (Colin Farrell), когото миналата година гледахме в не особено успешния римейк на Total Recall, но и в брилянтния Seven Psychopaths на Мартин Макдона (Martin McDonagh), е в ролята на Виктор. Воден от желанието си за отмъщение, той прониква в престъпна организация, успява да спечели доверието на шефа й Алфонс (Терънс Хауърд) и замисля изключително сложен план за да го унищожи. Това, което не е предвидил, е някой друг да разбере за намеренията му.

Нууми Рапас (Noomi Rapace), на която Нилс Арден Оплев поверява главната роля и в The Girl with the Dragon Tattoo, а повечето от вас вероятно са гледали и в Sherlock Holmes: A Game of Shadows на Гай Ричи (Guy Ritchie) и в Prometheus на Ридли Скот (Ridley Scott), е в ролята на Беатрис.

Обезобразената след автомобилна катастрофа Беатрис се опитва да се справи с гнева и травмата си, когато става свидетел на убийството, извършено от Виктор. Вместо да го предаде обаче тя решава да го използва като оръжие на собственото си отмъщение.

Постепенно двамата започват да общуват все повече, обединени от желанието си за мъст. Някъде между сложното планиране, оръжията и преследването с коли се промъкват и съмненията им - дали наистина отмъщението е онова, от което имат нужда, за да преодолеят болката си и да продължат напред.

Освен номинирания за "Оскар" Терънс Хауърд (Terrence Howard), познат на кинофеновете с ролите си в Hustle & Flow, Crash на Пол Хагис (Paul Haggis) и On the Road, на когото е поверена ролята на Алфонс, към актьорския състав се присъединяват Доминик Купър (Dominic Cooper) и Изабел Юпер (Isabelle Huppert).

Купър, известен най-вече с ролите си в предизвикателния The Devil's Double и My Week with Marilyn, е в ролята на Дарси. Той е единственият от хората на Алфонс, когото Виктор не иска да убие. Желанието му да открие кой заплашва шефа му, за да се издигне в организацията, обаче го превръща в сериозна заплаха за Виктор.

Французойката Изабел Юпер, която освен в 8 Women вероятно сте гледали и във филмите на Михаел Ханеке (Michael Haneke) The Piano Teacher и Amour, който спечели "Оскар" за чуждоезичен филм тази година, е в ролята на майката на Изабел.

Това, което е прави Dead Man Down различен от повечето изпълнени с желание за мъст трилъри, е колкото промъкващото съмнение, толкова и различната neo-noir визия и фактът, че персонажите са показани и в чисто човешка светлина. Отмъщението, макар и само едно, все пак се случва и е повече от грандиозно, макар да не протича по предварително съставения план.

Колкото до финала, той също не е традиционният happy end. Притежава особена, но очарователна логика. Dead Man Down е филм, който със сигурност ще ви впечатли без значение дали сте фенове на жанра и то не само с актьорския си състав.

Сподели.