"Отмъстителите" с нов смазващ боксофис, слаб дебют за "Тъмни сенки" на Джони Деп

Pinterest LinkedIn +

С $29.1 млн. от петък, $43.1 от събота и прогнозирани $30.9 млн. от неделя "Отмъстителите" генерира общо $103.2 млн. приходи от продадени билети за прожекции по големите екрани в САЩ и Канада в рамките на изминалия уикенд, разбивайки рекорда за най-доходоносен втори уикенд в историята.

Посочените по-горе суми също сa рекордни за втори петък, събота и неделя на кино продукция в северноамериканския боксофис, а пети и шести рекорд The Avengers регистрира преминавайки границата от $300 млн. от продадени билети още в деветия ден след премиерата си и тази от $350 млн. – в десетия.

В същия ден Disney отчетоха глобални приходи от прожекции на лентата в размер на $1 млрд. С интернационален боксофис от $628.9 млн., Avengers задмина с много касовия успех на своите предшественици - Captain America ($192 млн.), Iron Man ($266.7 млн.), Thor ($268.3 млн.) и Iron Man 2 ($311.5 млн.), както и този на The Hunger Games, който до дни ще му отстъпи първото си място в американската класация на най-доходоносните ленти на 2012 г.

От премиерата си в САЩ и Канада преди осем седмици до момента екранизацията по постапокалиптичния бестселър на Сюзан Колинс инкасира $386.9 млн., $4.4 млн. от които през изминалия уикенд – достатъчни за четвъртото място в актуалното издание на боксофис класацията.

Към 13 май приходите на The Avengers, чийто бюджет се оценява на $250 млн., от прожекции в САЩ и Канада, са достигнали $373 млн. (в това число от делничните дни на миналата седмица), което дава основание на анализаторите да прогнозират, че още до края на тази седмица филмът ще премине заветната граница от $500 млн.

Към всичко трябва да се добави фактът, че спадът в приходите между първия и втория уикенд на лентата по комикс сериите на Marvel е едва от 50% - още едно безпрецедентно постижение, с което не могат да се похвалят нито Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2, нито The Dark Knight, нито Spider-Man 3, The Hunger Games или кой да е филм, влязъл в топ 10 на блокбъстърите с най-доходосни дебютни уикенди на всички времена.

На този фон дебютният боксофис на новия филм на Тим Бъртън и Джони Деп, "Тъмни сенки" (Dark Shadows), заснет с внушителния бюджет от $150 млн., изглежда незначителен. Готическата вампирска история инкасира едва $29 млн., с което не само се представи близо четири пъти по-слабо от Alice in Wonderland ($116.1 млн.), но не успя да изравни или надскочи дебютния боксофис на Sleepy Hollow, от чиято поява измина едно десетилетие.

Римейк на култовото ТВ шоу от 60-те години на миналия век, Dark Shadows е едно от двете премиерни заглавия, намерили място в топ 10 на американската боксофис класация. Успехът на другото, от гледна точка на средните приходи от кинотеатър, е по-голям спрямо неговия, но поради слабото му разпространение (в 322 кинотеатъра), заема последната позиция от Топ 10.

Става дума за комедийната драма Girl in Progress с Ева Мендес в ролята на самотен родител, подобаващо издадена навръх Деня на майката. Останалите заглавия, поставени в Топ 10 тази седмица, са комедията Think Like a Man (3), драмата The Lucky One (5), анимацията The Pirates! Band of Misfits (6), романтичната комедия The Five-Year Engagement (7), комедийната драма The Best Exotic Marigold Hotel с Джуди Денч и Бил Наи (8) и документалния хит Chimpanzee с Тим Алън (9).

The Raven с Джон Кюсак и Safe с Джейсън Стейтъм изпаднаха скоропостижно от класацията, а след The Hunger Games с най-продължителен престой в нея (от 4 седмици) са Think Like a Man, The Lucky One и Chimpanzee.


Сподели.