Отиде си и Марадона

Pinterest LinkedIn +

Диего Армандо Марадона е починал. Причина за смъртта на 60-годишната футболна легенда е сърдечен удар, съобщи вестник "Clarín". Няколко линейки са пристигнали в дома му, но екипите им не са успели да спасят живота му, съобщават други издания.

Диего Армандо Марадона е бивш аржентински футболист и настоящ треньор, една от най-големите и обичани, но и противоречиви звезди на футбола. Най-добрият футболист на XX век по гласуване на официалния сайт на ФИФА, където той набира 53,6 % от гласовете. 
Най-добрият футболист на световни първенства, според вестник Таймс (Англия). Вторият сред най-добрите играчи в историята на футбола по версия на списание „Плакар“ (Бразилия) от 1999 г.

Той заема второ място сред най-добрите футболисти на XX век според най-реномираните списания – „Франс футбол“, Гуерин спортиво, версия на World Soccer.

По версия на футболната Комисия на ФИФА, Марадона е третият сред най-добрите футболисти на XX век. Член на списъка ФИФА 100.

Включен е в идеалния тим от 11 живи легенди на футбола.
Той е първият притежател на почетна „Златна топка“ на „Франс футбол“.
Член на Залата на славата на италианския футбол в номинацията „Най-добър чуждестранен играч“.

През 21-годишната си кариера като футболист играе в шест отбора, сред които "Бока Хуниорс" (два пъти), "Барселона" и "Наполи". За клубовете участва в 491 мача и отбелязва 210 гола.

Преди по-малко от месец, на 30 октомври, той навърши 60 години, а в началото на ноември претърпя операция за отстраняване на тромб в мозъка.

Мир на праха на един от най-колоритните футболисти от нашето време!

Сподели.