От Земята с любов

Pinterest LinkedIn +

Отговор на въпроса как се е оформила слънчевата система се надява да намери американската космическа агенция НАСА, изстрелвайки сондата робот "Dawn" (Зора) към двата най-големи астероида в Слънчевата система - Веста и Церера.

Опознавателният полет е планиран за месец юли и предвижда изследване на двете огромни парчета скала (само Веста е дълъг близо 530 километра). Учените спекулират, че астероидите носят белези от експлозия на свръхнова. Същата експлозия, която според мнозина е дала тласък на оформянето на родната ни слънчева система.

Предвижда се роботизираният пътешественик да достигне първата си цел Веста през 2011 година. След като прекара 7 месеца в орбита и чрез спектрометър каталогизира състава на космическото тяло, Dawn ще предприеме маневра, която не е извършвана досега от такъв апарат - ще напусне орбитата на Веста и ще поеме към Церера.

Изненадващо няма да бъде използван традиционен ракетен двигател, а йонни ускорители – устройства, които доскоро присъстваха само в научнофантастичните романи. Ако котка не й мине път, Dawn ще достигне втората си цел през 2015 година.
Сподели.