От колко рам памет всъщност се нуждае компютърът ти?

Pinterest LinkedIn +

Ако приемем, че процесорът е мозъкът на всеки компютър, то рам паметта играе ролята на бял дроб. Добави достатъчно количество рам и компютърът ти ще диша нормално, схрусквайки по-лесно игри, графични програми и всякакъв тип апликации.

Липсата на достатъчно рам от друга страна превръща компютъра ти в астматик, който ще се задъхва при изпълнението на почти всяка зададена му задача. Какво количество обаче е нужно, за да имаш това „достатъчно”? Логично колкото повече плочки рам прибавиш, толкова по-бързо би следвало да диша машината ти.

Нещата обаче не са толкова прости и в този материал ще се опитам да дам няколко напътствия, насочени към стандартния потребител и по-точно към какво количество рам трябва да се насочи при закупуването на нов компютър или ъпгрейд на настоящото PC.

Рам инсталация на настолен компютър

В днешно време златната среда при Windows базираните PC-та варира между 2 и 4 гигабайта в зависимост от използваната операционна система.

Независимо дали на машината си имаш инсталиран 32 или 64-битов Windows XP, 2гб рам ще бъдат напълно достатъчни за нормална работа. При 32-битовите версии на Windows Vista и Windows 7 2гб е абсолютният минимум, ако не искаш онова с астмата да споходи компютъра ти. При 64-битовите версии на споменатите два по-нови ОС-a e валиден Пуховият принцип – колкото повече, толкова повече.

Същото обаче не е валидно за 32-те версии на коя да е операционна система, тъй като въпросните имат най-просто казано ограничения колко рам могат да използват. И тъй като мнозинството от продаваните у нас настолни PC-та и най-вече лаптопи идват с инсталирана 32-ова операционна система, ще дам няколко обяснения, свързани именно с тях. Горещата ми препоръка е ако използваш 32 битов ОС, да заредиш компютъра си с 3гб рам памет. Безпроблемно можеш да сложиш и четири, но от тях ще бъдат разпознати само 3.25 гб.

Факт е, че в днешно време цените на рам паметите не са особено високи, но пък от друга страна какъв е смисълът да плащаш допълнително за почти нулево допълнително ускорение.

Рам инсталация на лаптоп. Повечето модели ноутбуци на пазара предлагат два рам слота, докато нетбуците - един.

С въпросната цифра безпроблемно ще можеш да работиш и с графични програми като Photoshop, стига разбира се компютърът ти да не е по-стар от три години. Ако изборът обаче е паднал върху 64-битова операционна система, то там златната среда в момента определено е 4GB. При най-високите версии на Windows 7 максималният рам капацитет достига 192гб, докато този на най-разпространената версия сред стандартните потребители – Windows 7 Home Premium - е 16гб.

При направените от мен тестове на три отделни машини – два лаптопа (и двата снабдени с двуядрени процесори на AMD и Intel и един нетбук (със стандартен Intel Atom на 1.6 MHz) още по-отчетливо изпъква цифрата четири. Разликата при отварянето на отделни, често използвани програми не е никак малко, както ще покажат споделените по-долу резултати. При инсталирани 2гб рам Firefox стартира за минута и 31 секунди, докато с 4гб рам са необходими само 42 секунди за отварянето на браузъра.

При Photoshop съотношението е долу горе същото – 2 минути и 29 секунди при 2гб рам и почти минута по-малко при 4гб – минута и 41 секунди. Резултатите при Word (версия 2007) – 1 минута и 51 секунди при 2гб и само 45 секунди при 4гб рам. Разбира се, на всяка различна машина резултатите ще зависят и от останалите хардуерни компоненти. Но в конкретния случай тестовете са правени на една и съща машина, като разликата се състои единствено е цифровите стойности на рамта.

Резултатите с 8гб рам са още по-впечатляващи, но на този етап подобно количество рам използват най-вече хард-кор ентусиастите и тези, които рендват 3D картини в програми като 3D max.
Също така е повече от препоръчително използваните плочки да бъдат по възможност от един и същи производител и да имат едни и същи параметри. Имал съм честта да тествам 2 плочки по 2гб от различни производители и с различни технически параметри и трябва да призная, че лийковете бяха изключително големи.

Двете плочки функционираха безпроблемно самостоятелно. Също така на пазара се предлагат различни видове памети – ако търсиш най-висока скорост, то рамта ти трябва да бъде от вида DDR3. За повече потребители обаче и 4гб рам от по-бавната DDR2 памет на две плочки по 2гб ще свърши повече от задоволителна работа.

За финал, въпреки че 2гб на практика са достатъчни за нормална работа с обикновени ежедневни задачи като уеб сърфиране, проверяване на поща и гледане на видеоклипове, за отварянето на по-големи файлове или стабилен мултитаскинг допълнителна памет до 4гб при Vista и Windows 7 е добре дошла.

Лаптопската рам е по-малка от тази на стандартен компютър. И по-скъпа.

При Windows XP 3гб е напълно достатъчно количество за извършването на гореописаните действия без машината ти да се задъхва. Това при положение, че разполагаш с достатъчно бърз процесор, разбира се.

Освен това въпреки че моментният стандарт е 4гб рам при 64 битовите версии на Windows 7 и Vista (не споменавам 64-битовия XP, защото там съвместимостта е изключително ниска и почти никой вече не го използва), 8гб рам ще покачи осезаемо скоростта, с която ще отваряш всякакъв тип приложения.

Логично, цената ще бъде по-висока и това е фактор, който на този етап ще възпре много хора, но личното ми мнение е, че не е далеч времето (около година), в което 8гб ще се превърне в стандарт за всяко ново PC.

Автор: Ивайло Коралски

Сподели.