Оскари 2014 - победителите

Pinterest LinkedIn +

Най-чаканата от всички киномани нощ беше бляскава и вълнуваща въпреки интригата, която се създаде около пренебрегнатия за пореден път от Американската филмова академия Леонардо Ди Каприо.

Ключовите статуетки тази вечер бяха разпределени между 12 Years A Slave (12 години в робство), Gravity (Гравитация) и Dallas Buyers Club (Клубът на купувачите от Далас).

За Най-добър пълнометражен филм на 2014 г. беше обявен 12 Years A Slave, който си тръгна с още една награда - за Лупита Нионгo, която беше отличена с приза за Най-добра актриса в поддържаща женска роля.

Gravity пък очаквано спечели в повечето технически категории - за музика, операторско майсторство, звук, ефекти. Статуетка получи и Алфонсо Куарон, обявен за Най-добър режисьор на годината именно за работата си над космическата лента.

Въпреки че във всяка категория спечелиха най-сигурните предположения за тази година, това не успя да помрачи по никакъв начин вечерта, благодарение най-вече на водещата Елън Дедженеръс.

Тя за пореден път доказа, че има изключително чувство за хумор и знае как да забавлява публиката без да я обижда. Пример? В залата бяха поръчани няколко пици, които Брад Пит, Кевин Спейси, Дженифър Лоурънс и компания си изядоха без никакво притеснение. 

Изненадващо за всички, American Hustle (Американска схема) не взе нито един "Оскар" въпреки десетте си номинации. Във всяка една от категориите обаче той имаше срещу себе си прекалено голяма конкуренция с поне един по-очевиден победител.

Заветният "Оскар" не взе и Леонардо Ди Каприо, който имаше невероятен опонент в лицето на Матю Макконъхи. Отличието за главна женска роля пък беше присъдено на Кейт Бланшет за ролята й в Blue Jasmine (Син Жасмин).

Наградата за Най-добър анимационен филм отиде при Frozen, а за чуждоезичен - при The Great Beauty.

В крайна сметка отново имаше победители и победени, доволни и недоволни - както всяка година. За разлика от всички други церемонии обаче този път имаше и счупени рекорди - Елън Дедженеръс превзе Twitter с най-бързо разпространената снимка в историята на социалната мрежа.

В един от най-забавните моменти на вечерта тя събра Брадли Купър, Кевин Спейси, Дженифър Лоурънс, Брад Пит, Мерил Стрийп и още няколко звезди за най-известното селфи, правено някога. 

С цялостното си представяне тя потвърди за пореден път, че е изключителен водещ и е повече от сигурно, че отново ще я видим начело на церемонията. 

Пълен списък с победителите:

Най-добър пълнометражен филм - 12 Years A Slave

Най-добра актриса в главна роля - Cate Blanchett, Blue Jasmine

Най-добър актьор в главна роля - Matthew McConaughey, Dallas Buyers Club

Най-добър адаптиран сценарий – 12 Years a Slave

Най-добър оригинален сценарий – Her

Най-добър режисьор – Alfonso Cuaron, Gravity

Най-добра актриса в поддържаща роля – Lupita Nyong’o, 12 Years a Slave

Най-добър актьор в поддържаща роля – Jared Leto, Dallas Buyers Club

Най-добър дизайн на костюмите – The Great Gatsby

Най-добър грим – Dallas Buyers Club

Най-добра късометражна анимация – Mr. Hublot

Най-добър анимационен филм  – Frozen

Най-добър късометражен филм – Helium

Най-добър късометражен документален филм – The Lady in Number 6: Music Saved My Life

Най-добър чуждоезичен филм – The Great Beauty

Най-добър звуков монтаж – Gravity

Най-добро озвучаване – Gravity

Най-добра кинематография – Gravity

Най-добър филмов монтаж – Gravity

Най-добра сценография – The Great Gatsby

Най-добра филмова музика – Gravity

Най-добра оригинална песен - Let it Go, Frozen

Сподели.