Оратница: Важно е всеки българин да познава корените си!

Pinterest LinkedIn +

Оратница са една от най-интересните български формации, които продължават народната музика в духа на големи фолклорни изпълнители като Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, като я развиват в условията на тоталния музикален микс, който се случва в главата на средностатистическия меломан. Попа и Хорхе от Оратница разказаха пред Avtora.com за пътя на фолклорната банда, ритуала Оратница и подготвяния дебютен албум.

Стефан Стефанов: Започнали сте като улична банда?

Попа: Беше много интересно, всъщност. Хорхе ме запозна с другите музиканти, като ме изпрати в Гърция, аз трябваше да го замествам на диджериду там. След това в България  искахме да направим един малък проект и да свирим заедно. Решихме да започнем от улицата - най-широката аудитория и най-голяма сцена...

.: Какво ви даде свиренето на улицата?

Попа: Преди всичко пари! (смее се)... но е голям опит, наистина. Защото, когато свирим в някой клуб, там идват определени хора, които ни харесват. На улицата едва ли не задължаваш хората да те слушат и можеш да разбереш дали те харесват или не по реакциите им.

Най-малкото по изражението на лицето, физиономията, жестовете и мимиките, да не говорим за хвърляния на предмети (смее се)...

Хорхе: Първите ни участия дойдоха от свирене на улицата. Общо взето, вече не свирим на улицата.

Попа: ... Станахме комерс (смее се)...

Хорхе: Така тръгна цялата работа - контакти с хората, които ни взимат телефоните, канят ни да свирим тук-там... Не сме го планували така да стане.

.: От Гърция ли тръгна всичко?

Хорхе: Да, трябваше да замина натам с перкусиониста и кавалджията за семинар, но това съвпадна с едни изпити за магистратура и нямаше как да да стане. Пратих него (сочи Попа) и те там са се сработили, той започнал да пее...

Попа: Да... след много мастика.

.: Оратница е ритуал за пречистване. Вашето духовно пречиставне чрез групата ли се случи?

Попа: Интересно е дали става въпрос за това, дали ние можем да се пречистим или помагаме на хората да се пречистят, чрез нас.

.: Ти пречистен ли си или пречистващ?

Попа: В случая има двояк смисъл – когато си на сцената, виждаш хората отдолу и самата енергия, която те изпращат към теб, и всичко това, целият импулс и обмен между публика и изпълнител е много хубаво. Мисля, че е взаимно. Както хората отдолу се кефят, играят хора и ръченици, така и ние се кефим, че те се кефят... затова е много комплексно.

.: Как ви хрумна идеята за името на групата ?

Попа: Интересно беше, че ние въобще не знаехме какво е Оратница преди това. Един приятел го предложи след дълго време на чудене. Седейки в Борисовата градина с въпросния Супер Кольо, си мислехме име на групата. Питахме го него и той каза: "Кръстете се Оратница".

Ние въобще не знаехме какво е това. Но след като ни го обясни, се сетих, че всъщност го знам - този ритуал го има и в Родопите, откъдето съм. Там също се извършва, но под друго име.

.: Как се запалихте по фолклорната музика?

Попа: Аз и Хорхе сме родопчани - аз съм наполовина, той е чист. Харесваше ми тази музика още преди да отида в Семинарията, пеех народни песни от малък. Когато отидох в Семинарията, там имаше, да не кажа кръжок, школа, абе имаше СИП по народни танци и аз бях може би един от първите, които решиха да отидат от моя клас. Тогава обикаляхме много по конкурси, печелихме първи, втори места и така... Винаги съм обичал народната музика.

.: Какви са основните ви влияния?

Попа: Основните ни влияния са дръм енд бейса, дъбстепа, хип-хопа, като гледаме да ги примесим с фолклор, така че тази музика да е достъпна за младите хора. Много младежи не разбират фолклорната музика.

Може би, когато един младеж на нашата възраст отива на вила или на хижа, и там се пуска народна музика, тогава се заражда нещо българско в него. Когато си на високо в планината и се чувстваш ей толкова мъничък, тогава разбираш какво е това да си българин и откъде произлизаш.

Много е важно за един българин да си познава корените. Това прави нашата фолклорна музика - тя ни разкрива откъде сме тръгнали и докъде сме стигнали.

.: Това някаква мисия ли е за вас?

Хорхе: Силно казано. Идеята първоначално беше да смесим български фолклор със стилове, които слушат младите хора, за да го направим по-достъпен.

Попа: Има хубави народни песни, които се изпълняват от много попфолк "звезди". Вероятно ако някой фолклорен изпълнител ни чуе нас, ще си помисли, че се подиграваме с народната музика, но както каза нашият добър приятел Петър Янев: "Музиката трябва да върви с времето си!". Може би точно сега е времето тази музика да бъде изсвирена по този начин.

.: В този смисъл изпълнители като Петър Янев или Валя Балканска възприемат това, което правите?

Попа: Последният път, когато се видяхме с Петър Янев и Валя Балканска, беше на един фестивал. Валя си почиваше, докато ние бяхме на сцената с него и общо взето си личеше, че се радва на това, което правим.

.: Вие сте една от българските групи, които си имат лейбъл – Fusion Embassy. Какви са предимствата от това?

Хорхе: Не се занимаваме с цялата бюрокрация да си уреждаме участия. Имаме си хора, които се занимават с това нещо, за което сме им благодарни. Двамата мениджъри на Fusion Embassy -Алекси и Тим, бяха първите, които повярваха в нас и решиха да ни подкрепят .

Впоследствие лейбълът се разрастна и вече има много изпълнители - Soundphoria, Балкански коне и други. Хубаво е човек да има нещо зад гърба, в което да вярва. Лейбълът е точно това - една опора.

.: Вие сте може би единствената българска група, която си има собствен фест - Ethno Fusion Fest. Как се случи това?

Попа: Това е моя идея. Голям мерак имах да направя фестивал, който е да е по-различен. Реших, че най-подходящото място за такова нещо е Пловдив. Свириха много хубави банди, а Петър Янев закри. Благодаря на DJ Darba и Invoke, че подкрепиха този фест. Имаме амбицията да го направим пак догодина, стига да постигнем консенсус с община Пловдив.

.: Имате български, перуанскии, аборигенски инструменти. Миксът от стилове ли е музиката на бъдещето?

Хорхе: Чак бъдещето на музиката е силно казано... Комбинацията няма значение, важното е да звучи добре, да е благозвучно, да ти гали ухото.

.: Бъдещите планове на Оратница?

Попа: Надявам да запишем един албум като хората.

.: Защо албум, сега тенденицята е да се правят EP-та?

Попа: Искам да направим албум, защото много хора го искат, а не защото ние го искаме толкова.

Хорхе: Аз го искам!

Попа: От това няма да станем богати или известни - просто има хора, някои от които са зад граница и искат да си имат нещо българско. Така че, може би ние ще им дадем тази частица.


Сподели.