"Оратница" представят третия си албум с национално турне

Pinterest LinkedIn +

На 30 ноември в клуб "Mixtape 5" група "Оратница" ще представи третия си студиен албум "Alter Ethno".

Преди това групата ще подгрее публиката в страната с първото си национално клубно турне от една година насам, което ще включва дати в Перник, Варна, Свиленград, Велико Търново, Русе и Бургас.

Бандата се връща на клубната сцена след последния си европейски тур през декември 2017 г., последвано от цяла година отсъствие, в което се фокусира върху записите на третия си студиен албум, както и върху съвсем нови музикални проекти. През изминалата година "Оратница" беше посланик на българската музика в поредица събития, свързани с Европредседателството на България, а през месец септември изправиха на крака зала "Арена Армеец" на откриването и гала церемонията на Световното първенство по художествена гимнастика.

Новият албум на "Оратница" е съвсем ново музикално измерение на тяхната впечатляваща смесица от фолклорни мелодии и акустично изпълнени електронни стилове (дъбстеп, трап и дръмендбейс). В него групата експериментира в още по-широк списък от музикални жанрове (фънк, джаз, афтобийт, ембиънт и др.), както и цяла палитра от фолклорни традиции – от аборигенски мотиви, през етиопски мелодии, до арабски елементи.

Първият цялостен проект на групата като секстет ще допълни към стила на бандата и красотата на женските фолклорни гласове на двамата нови членове – Дияна (певица във фолклорен ансамбъл "Тракия" и "Мистерията на българските гласове") и Ася (певица в "Космическите гласове"). Техните магически вокали ще представят автентични песни от шопския и родопския регион.

Останалите членове на Оратница са: Християн Георгиев (кавал, вокал, мелодика, тамбура), Георги "Хорхе" Маринов (диджериду, гайда), Петър "Бъни" Йорданов (кахон, тъпан) и Иван "Попа" Господинов (вокал).

В последните 9 години групата не само съживи интереса към българските музикални традиции сред различните поколения у нас. С уникалната си музика и над 150 концерти и международни фестивали "Оратница" създаде изцяло нова публика за българската етно музика в цяла Европа.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.