Ollie Teeba (The Herbaliser): Днешната "рап" музика изобщо не звучи като хип-хоп

Pinterest LinkedIn +

Ollie Teeba от The Herbaliser в интервю пред Avtora.com дни преди концерта на култовата британска банда в Sofia Live Club на 23 февруари.

Avtora.com: Какво си спомняте от последното си гостуване в България като диджей?

Ollie Teeba: Не много. Трябва да е било преди доста време.

.: Ако трябва да сравните новия албум с някой от предишните си записи, кой бихте избрали и защо?

Ollie Teeba: Мисля, че този албум до голяма степен е връщане назад към звученето, с което се отличава предишният ни албум. В много отношения ми напомня за Something Wicked. В концептуално отношение е същият, което личи и от визията на обложката.

.: Как съумявате да запазите ядрото на бандата толкова години?

Ollie Teeba: Ядрото на бандата и въобще The Herbaliser всъщност сме Джейк (Jake Wherry) и аз. Не знам каква е тайната на това, че сме заедно толкова дълго време. Може би музиката, която правим, е интересна, защото сме повлияни от различни неща, а освен това разбиранията ни за музика са различни.

Джейк е музикант по душа и е научил много за основите на музиката по нормалния начин, докато всичко, което аз знам и разбирам, е свързано с работата ми като диджей и смесването на семпли.

Мисля, че именно тази комбинация прави нещата интересни и когато работим заедно в бандата от двете страни нахлуват различни влияния и методи на работа. Като цяло музиката на The Herbaliser винаги е била повлияна от корените на хип-хоп културата – MC, брейк, графити.

.: Защо според вас тази култура толкова бързо загуби популярност и днес почти липсва?

Ollie Teeba: Интересно е, че мислите така. Ако се върнете с около 25 години назад, в края на 80-те и началото на 90-те години, ще видите, че брейкърите, скречовете и графитите не бяха така широко разпространени, имаше само рапъри.

В средата на 90-те и след това елементите на тази култура бяха възродени и вдъхновиха нови поколения брейк танцьори, автори на графити и скреч диджеи, както и рапъри. Днес всички тези неща съществуват и са широко разпространени, но имам чувството, че са доста променени.

Поп културата просто им даде други имена и те вече не принадлежат на нас. Вече наричат брейка "уличен танц", нали? Страхотни танцьори са, но не са и наполовина толкова добри, колкото бяха едновремешните хип-хоп танцьори или брейкърите. Даже бих казал, че днешната "рап" музика изобщо не звучи като хип-хоп.

.: Работил сте с много гост-вокалисти и МС-та. С кой бихте искали да запишете нещо заедно, но все още не сте?

Ollie Teeba: Наистина много бихме се радвали да запишем цяло LP с Jean Grae.

.: Издадохте новия албум без помощта на голяма компания. Няма ли звукозаписен лейбъл, който е подходящ за вас?

Ollie Teeba: Тук става дума повече за това, че с драстичното намаляване на продажбите е по-разумно да се произведат по-малко копия и да се продадат директно на публиката, отколкото за маркетингова стратегия.

След като това е всъщност основното, което лейбълът прави за даден артист, защо да им даваш лъвския пай от това, което ти си направил? От друга страна ако работиш с лейбъл, финансовият риск остава за тях, докато ако сам се занимаваш с всичко, си понасяш и последствията.

.: Кой е най-паметният момент от кариерата Ви?

Ollie Teeba: Много са. Мисля, че един от великите моменти, които сме имали, е веднъж когато свирихме на Jazz World сцената в Гластънбъри. Започнахме при наполовина празен терен, който за нула време се напълни от огромно количество народ. Усещането, че привличаш хората със звука, който правиш, е велико.

.: За пръв път ще свирите в София на живо с цялата банда. Какви са очакванията Ви?

Ollie Teeba: Ще бъде щуро!

.: Имате ли някоя щура история от последната година?

Ollie Teeba: Подписвах се на гърдите на млади момичета.

.: В коя точка на света обичате да свирите най-много и защо? Кои са съставките на успешното парти?

Ollie Teeba: Любимото ни място за свирене е Канада. Там винаги ни посрещат много добре и шоуто винаги е размазващо!

Сподели.