Образователна програма се бори с икономически неактивните млади хора у нас

Pinterest LinkedIn +

С интерактивни обучения от типа train-the-trainers стартира второто издание на образователната програма "Дай старт на успеха", информира образователният сайт Uchi.bg. В рамките на тридневен интензивен курс преподаватели от 8 града в България – Гоце Делчев, Костенец, Лом, Монтана, Самоков, Своге, София и Търговище – получиха ценни познания как да обучават своите ученици в основните личностни и бизнес умения. Стартиралата през 2017 г. инициатива се организира от Джуниър Ачийвмънт и системата на Кока-Кола в България и цели да намали броя на икономически неактивните млади хора у нас.

По последни данни на Евростат 25% oт българите между 20 и 34 години попадат в категорията младежи, които не продължават образованието си, не търсят работа и дори не са регистрирани в бюрата по труда (NEETs – young people neither in employment nor in education or training). В по-тясната възрастова категория (20-24 години) страната ни е сред първенците в Европа с 22,7%. Тенденцията показва, че този процент започва да нараства след 2015 г., когато е достигнал най-ниското ниво от 19,8 %. България е лидер и по дял на младежите в категорията, които не търсят активно работа. Според доклад на Европейска сметна палата от всички страни в ЕС този дял е най-висок в България (14,3%), като най-значимото сред посочените обяснения за това е липсата на базисни умения за работа.

"Тези факти са изключително притеснителни не само защото създават затруднения за пазара на труда, но и защото носят голяма икономическа тежест за страната ни. Липсата на подготвени и мотивирани кадри е реален проблем на бизнеса, но по-страшното е, че това са ¼ от бъдещето на България и всеки един от нас трябва много сериозно да се замисли над тези данни. Затова е и толкова силен фокусът ни върху тази програма и непрекъснато събираме съмишленици. Целта ни е да я направим максимално достъпна, както офлайн, така и онлайн, и от нея да могат да се възползват възможно най-много младежи. Вярваме, че това е ефективният път, по който можем да постигнем позитивни резултати и да спрем негативната тенденция", сподели Милена Стойчева, изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България.

Освен активната работа с учители преди месец организаторите стартираха първата в страната безплатна онлайн платформа за обучение и кариерно развитие на млади хора. Онлайн порталът YOUTH EMPOWERED (youthempowered.bg) е дигиталната среда на програмата "Дай старт на успеха", която е достъпна и отворена за всички. Тя цели да даде възможност на желаещите да се възползват от професионално разработени обучения, достъп до ментори в различни сфери, иницииране и участие в дискусии и модели за самостоятелно усъвършенстване и развитие.

При регистрация в платформата младите хора могат както да развиват различни личностни и бизнес умения, така и да се възползват от практически съвети как да напишат своята автобиография, как да се подготвят за интервю за работа, къде да търсят свободни работни позиции т.н. Освен това имат достъп и до менторски сесии и онлайн и офлайн обучения със специалисти от различни сфери. Платформата позволява и създаването на групи за дискусии и съвети по различни теми и въпроси.

Програмата "Дай старт на успеха" бе отличена от Министерството на труда и социалната политика и ще бъде включена в националното ръководство за работа с икономически неактивни млади хора и в европейската образователна платформа EPALE.
Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.