Now You See Me - абра-кадабра и потенциалът отново е лесно пропилян

Pinterest LinkedIn +

Ако трябва да се избере една причина за неуспеха на Now You See Me (Зрителна измама) сред масовата публика, то това е невъзможността на филма да оправдае невероятно високите очаквания, които рекламната му кампания създаде.

Режисиран от французина Луис Летериер, филмът разказва историята на четирима илюзионисти, събрани от мистериозен пети човек за мащабен проект-представление.

Замислен в духа на култовата поредица Ocean’s Eleven (Бандата на Оушън), но с фокусници, Now You See Me успява само частично да предостави обещаното, с което предизвика и противоречивите мнения на фенове и критика.

Един от най-големите плюсове на лентата безспорно е лекотата, с която успява да забавлява зрителя през цялото време, без да има моменти, в които да искаш да си погледнеш часовника.

Във филмите за фокуси обаче има един проблем и той е решен по страхотен начин в The Prestige (Престиж) на Кристофър Нолан (Christopher Nolan) – публиката се интересува най-вече от финалната фаза на всеки фокус, която в Now You See Me, за съжаление, леко издиша.

Четиримата Конници на Апокалипсиса (както са се нарекли илюзионистите) са Джеси Айзенбърг (Jesse Eisenberg), Айла Фишър (Isla Fisher), Дейв Франко (Dave Franco) и Уди Харелсън (Woody Harrelson).

Айзенбърг и Харелсън са в основата на екипа, което е лесно за разбиране - двамата вече са имали подобен тандем в апокалиптичния хорър Zombieland (Зомбиленд). Химията между тях отново я има, като този път под светлината на прожекторите попада Джеси.

След няколко роли на свенлив и интелигентен младеж, тук най-после му е гласувано повече доверие - той влиза в ролята на самоуверения неофициален лидер на Конниците на Апокалипсиса - и ако трябва да сме честни, високото самочувствие определено му приляга.

Добрата актьорска игра обаче изглежда не е всичко. През цялото време илюзионистите  загатват с най-различни фокуси от ръкавите си, че предстои нещо наистина епично.

Е, епичността в подобен тип филми, както знаем, приема различна форма за различните типове киномани и не е изненадващо, че някои хора са недоволни, понеже са отгатнали развръзката на историята още в самото й начало. Също като да тръгнат да ти показват фокус с карти, който самият ти можеш да правиш.

Добрата новина е, че Летериер прави най-атрактивния си филм до момента, което всъщност не е кой знае какъв успех на фона на Clash of the Titans (Сблъсъкът на титаните) и The Transporter 2 (Транспортьорът 2).

За щастие на французина, последната му продукция се радва на добри приходи в боксофиса и именно благодарение на киноманите той получи възможност да поправи грешките си в Now You See Me 2, който се очаква в следващите няколко години.

Колкото и да бяха зрелищни някои от фокусите в първата част, режисьорът определено ще трябва да сложи нови зайци в шапката си и задължително да подсигури участието на основните си актьори, които всъщност носят успеха на продукцията на раменете си.

За съжаление, въпреки безспорната класа на Морган Фрийман (Morgan Freeman), Майкъл Кейн (Michael Caine) и другата част от каста, героите им се явяват по-скоро за пълнеж и така и не успяват да предизвикат силен интерес.

Изводът е, че Летериер знае как да привлече вниманието на публиката с малките трикове и фокуси, но цялостната му концепция се проваля някъде по пътя. Историята е наистина оригинална, особено като се има предвид, че пазарът днес е изпълнен с продължения и римейк версии.   

Крайният резултат, за съжаление, е само бледа сянка на това, което беше обещано в рекламната кампания. Както би казал Коб от Inception (Генезис), все пак е достатъчно да посадиш идеята, а тя след това лесно ще се разгърне. Предстои да разберем дали продължението ще го направи.

Сподели.