Новогодишният концерт на Виенската филхармония излиза на 11 януари

Pinterest LinkedIn +

В последните дни на изминалата година Виенската филхармония и "Sony Classical" подписаха нов договор, с който продължават дългогодишното творческо сътрудничество между оркестъра и музикалната компания. Партньорството е с основен фокус върху Новогодишния концерт, най-голямото музикално събитие на годината в света на класическата музика, който по традиция се провежда в първия ден от годината в символа на музикална Виена – златната зала на "Мюзикферайн".

Концертът се излъчва на живо в повече от 90 държави по целия свят. Всички концерти на Виенската филхармония ще продължат да бъдат издавани на физически носител, както и в дигиталните  платформи за даунлоад и стрийминг.

Тазгодишното издание на Новогодишния концерт на Виенската филхармония се състоя за първи път под диригентството на Кристиан Телеман. Роден в Берлин, Телеман е сред най-канените гост диригенти от Виенската филхармония от 2000 г. насам.

"Между музикантите от Виенската филхармония и Кристиан Телеман съществува изключително доверие, споделено от обща музикална визия. Реализирането на Новогодишния концерт под палката на маестро Телеман е естествен връх в професионалните  отношения помежду ни", казва председателят на Виенската филхармония Даниел Фрошауер.

Програмата, представена в първия ден на новата 2019 година, включва редица творби от семейство Щраус, като четири от творбите се изпълняват за първи път от оркестъра, както и произведения от Йозеф Хелмесбергер-син. Сред премиерите в програмата беше и представянето на "Schönfeld-Marsch" опус 422 от Карл Михаел Цирер, с който се откри и самият Новогодишен концерт.

Традицията на Новогодишния концерт е поставена в далечната 1939 година от Виенската филхармония и диригента Клеменс Краус, наследен през 1955 г. от Вили Босковски, който дирижира концерта в продължение на 25 години до 1979 година. Списъкът с диригентите, които застават зад пулта на всяко издание на "Neujahrskonzert", включва най-прочутите и утвърдени имена от концертния подиум. През 1959 година е първото телевизионно излъчване на концерта.

С ежегодния си Новогодишен концерт Виенската филхармония отправя своя музикален поздрав към публиката и послание за надежда и мир към света. Записите от това паметно събитие са сред най-обичаните албуми от почитателите не само на класическата музика.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.