Ново аниме от легендата в жанра Hayao Miyazaki

Pinterest LinkedIn +

В секцията с предстоящи заглавия на Imdb, към днешна дата се откроява и едно японско.

Завършеното през 2004 аниме “Hauru no ugoku shiro”, преведено на английски като “Howl's Moving Castle”, е последната творба на великия режисьор, сценарист, художник и продуцент Хайао Миязаки (Hayao Miyazaki). Копродуцент е Тошио Сузуки (Toshio Suzuki).

Роденият през 1951 в Токио Хайао Миязаки е един от най-великите създатели на анимация за всички времена. Увлекателните сюжети, завладяващите персонажи и спиращите дъха рисунки в неговите филми са му донесли известност далеч отвъд границите на Страната на изгряващото слънце и признанието на критиката.

Компанията Уолт Дисни (Walt Disney), която от години е водеща в създаването и разпространението на анимационни филми, има амбицията да представи творчеството на Миязаки на възможно най-широка публика, запознавайки я с изключително красиво материализираната фантазия на твореца.

Хайао Миязаки започва кариерата си като аниматор през 1963 в студиото Toei Douga, веднага след дипломирането си със специалностите политически науки и икономика в университета Gakushuin. Скоро е привлечен в създаването на някои от най-ранните японски анимации. От самото начало, той впечатлява с изключителния си талант на художник и неизчерпаемия поток от идеи за филми.

През 1971 той се премества в A Pro студио, заедно с Исао Такахата (Isao Takahata), а през 1973, отново с него – в Nippon Animation, където се отдава в продължение на пет неуморни години на анимираните телевизионни серии World Masterpiece Theater. WMT сериите са, накратко, адаптации на класически детски новели на американски и европейски автори, съставени от 40-50 епизода всяка.

През 1978 Миязаки режисира първия си сериал - "Mirai shоnen Conan" (Conan, The Boy in Future), а година по-късно, в Tоkyо Movie Shinsha, първия си филм – класиката “Rupan sansei: Kariosutoro no shiro”. През 1984 се появява “Kaze no tani no Naushika” (Nausicaа of the Valley of the Winds, ака Warriors of the Wind), базиран на манга със същото заглавие. Неин автор е самият Миязаки, посветил й времето между филмовите си ангажименти от 1982 до 1994.

“Kaze no tani no Naushika” разказва за принцеса Наушика, водеща безнадеждна борба за помиряването на две конфликтни раси, които се унищожават една друга, а заедно със себе си погубват и своята планета. Същестува тезата, че единицата рийвър, създадена от real-time стратегията на Blizzard (®Warcraft, ®Diablo и ® World of Warcraft) Starcraft от 1998 година, произлиза именно от “Kaze no tani no Naushika”. Тя разполага със сериозната подкрепа на факта, че името на създателя на историята и рисунките е включено в кредитите след края на компютърната игра. Основната линия в играта е още едно доказателство – тя е изградена върху конфликта между три раси, от три галактически пространства – протоси, терани и зерги.

Успехът на “Naushika” довежда до основаването на ново студио. В Studio Ghibli (Sutajio Jiburi) Миязаки режисира, пише и продуцира много от филмите на Такахата, а през последните години името му се свързва с това на големия Тошио Сузуки.

Сузуки е продуцент на шедьовъра “Kоkaku kidоtai 2: Inosensu” (2004), известен и в България като “Ghost in the Shell 2: Innocence” и на създадения по идея на Миязаки “Neko no ongaeshi” (The Cat Returns). През 1995 той озвучава персонаж от "Mimi wo sumaseba” (Whisper of the heart), чийто сценарист е Миязаки, а режисьор - Йошифуми Кондо (Yoshifumi Kondo) – аниматор в две заглавия на Хаяо : “Kurenai no buta” (Porco rosso), по собствената му манга “Hikoutei Jidai” и “Mononoke-hime” (Princess Mononoke).

Приказното аниме “Mononoke-hime” (1997) е създадено от тандема Миязаки (режисьор, сценарист и редактор) и Тошио Сузуки (продуцент). То е отличено с японския еквивалент на академичните награди, а приходите от него - около $150 милиона, са най-високите в Япония за времето на излизането му. Хайао Миязаки персонално коригира или прересува изцяло повече от 80 000, от общо 144 хиляди рисувани фрейма.

Миязаки – сценарий, режисура и Сузуки – продуцент, създават през 2001 “Sen to Chihiro no kamikakushi” (Spirited Away), многократно номинирано аниме, носител на Оскар 2003 в категория “Най-добър анимационен филм” и две награди Annie.

Повечето главни герои в истории на Миязаки са съвсем млади или деца. Сюжетите често разказват за природата и оскверняването й от представителите на човешката раса (“My Neighbor Totoro”, “Nausicca”, “Princess Mononoke”, “Spirited Away”) .

Музиката за много от филмите му е композирана от Jое Hisaishi, който работи и с един от най-големите съвременни японски режисьори Такеши Китано (Takeshi Kitanо). Сред съвместните им филми са “Кукли” (Dolls, 2002), “Братът” (Brother, 2000) и "Hana-bi" (1997).

В последния филм на Миязаки “Howl's Moving Castle”, както и в “Princess Mononoke”, “Spirited Away” и др. има два основни персонажа, единият от които владее магия. Той е базиран на новелата на Даяна Уайн Джоунс (Diana Wynne Jones), която, като студентка в Оксфорд, е посещава лекциите на Клайв Луис (C.S. Lewis) и Толкин (J.R.R. Tolkien).

Сюжетът е разгърнат около омагьосаната Софи – 18-годишно момиче в тяло на старица и вълшебникът на име Хауру. Попадайки в странставщия му замък, Софи се сприятелява с ефрита Калсифер, който задвижва замъка и е в подчинение на неговия господар. Двамата стават съюзници, обещавайки си взаимопомощ в преодоляването на несгодите си.

Въпреки че Миязаки е заявил, че “Замъкът” ще е последния му филм, изявленията в подобен смисъл, които той и по-рано е давал след завършването на нова продукция оставят надеждата, че той ще продължи да твори до края на живота си.
Сподели.