Новите превъплъщения на Madonna

Pinterest LinkedIn +

В средата на август Мадона (Madonna) отпразнува 47-мия си рожден ден. Два месеца по-късно тя издаде 73-тия си сингъл - пилотен за 11-тия й студиен албум, и 35-ти за статистиката на No.1 хитовете й в американския денс чарт. Всичко това доведе до едни от най-добрите ревюта за 22-годишната й кариера.

А също така до множество анализи и прогнози.
 
В изразителен контраст с интроспективния "American Life" от 2003 г., "Confessions On A Dance Floor" е по-поп от почти всичко, което Мадона е издавала до момента. Нещо повече - самата Мадона отново е олицетворение за поп модата, поп културата, поп визията и всичко, от което се нуждае един поп консуматор.
 
Това далеч не е първата й метаморфоза, но контекстът е различен - на първо място възрастта й, и провокира въпроса - преоткрива ли Мадона своята музикална кариера или "Confessions On A Dance Floor" (Изповеди от дансинга) е блясковото денс парти, с което казва сбогом на дългогодишните си фенове, за да създава оттук нататък по-улегнал и философски материал? А в кое е по-убедителна?
 
"Възможно е феновете на денс музиката да приемат за неправдоподобен новия имидж на Мадона, да намерят противоречие между него и истинския й живот", е хипотезата на Карл Лобен (Carl Loben), редактор на списание "DJ". "Тя прегърна диско звученето на осемдесетарската клубна култура на Ню Йорк, но лично аз се съмнявам, че едва ли е ходила по клубове последните няколко години."
 
Въпреки тези свои наблюдения Лобен е преценил решението на Мадона да работи по новия си албум със Стюарт Прайс (Stuart Price) като много добро попадение, поради респекта, с който продуцентът се ползва покрай ремикс проектите си под имената Les Rythmes Digitales и Zoot Woman. Фактът, че Мадона издава втори диджей микс на "Confessions on a Dancefloor" също ще допадне на денсърите, смята той. "Клъбърите са като цяло отворени за всякаква музика до момента, до който им звучи добре, вихрейки се на дансинга."
 
Не така непредубедени обаче са тийнейджърите и списанията, чийто таргет е тяхната аудитория, продължава Лобен. Факт е, че тя перманентно отсъства от корицата на списанието "Smash Hits" например, за сметка на тийн звезди като McFy и Son of Dork. Според водещ журналист от медията музикалните фенове са раздвоени от визията на Мадона в "Hung Up", където певицата танцува облечена в розово трико а ла хита "I See You Baby" на Groove Armada. Във втория камерата фокусира върху телата на момичета със средна възраст 20 години, докато във видеото на Мадона близка до тази е възрастта на мъжете, които я заобикалят.
 
"Много от нашите читатели казват, че Мадона все още е готина и младее, но други смятат, че тя би трябвало да остарява по един по-елегантен начин", казва авторът. На младите поп звезди Мадона би могла да повлияе и в моден, и в музикален аспект, но тийнейджърите "просто нямат това усещане за нея като хората на 30."
 
Мадона наживо в немско ТВ шоу Сн. AP
 
Друг главен редактор, споделящ преценката си за Мадона и нейното влияние върху отделен контингент от хора е Мат Майлс (Matt Miles) от гей списанието "Axm". Като най-лоялни фенове на певицата той посочва гейовете, които виждат в нейно лице коректив за модните и музикалните тенденции и адмирират постоянната промяна в имиджа й.
 
"Много хомосексуалисти искат да скъсат с миналото си, а Мадона през 6 месеца се преобразява като пеперуда, която излиза от пашкула си", казва Майлс. Пак според него тя е укрепила позициите си сред хомосексуалистите и от двата пола, разбивайки модела за сексуалните и релегиозните норми, примери за което са клиповете към парчета като "Like A Prayer" и "Justify My Love", концертните й пърформанси и еротичния фотоалбум "Sex" от 1992 г. В "Confessions On A Dance Floor" Майлс вижда поредния флирт с тяхната аудитория.
 
"Гей почитателите на Мадона винаги са били много великодушни, може би дори прекалено", смята Майлс. "Няма да е никак лесно да се разкарат гейовете около нея. Те вярват, че кариерата на Мадона ще надживее тази на друга американска икона - Шер (Cher). А ако песните й са аналогични на амбициите й, тя би могла да задържи и своята възкръснала покрай "American Life" мейнстрийм аудитория", убеден е авторът.
 
"Мадона наистина се чувства и възприема млада. Не я виждам обвързана с денс музиката, но тя много лесно би могла да се завърне отново с нещо свежо след няколко години. Би могла също да се обърне към по-бавните бийтове от "Ray of Light" или да започне да създава сантиментални песни. Сигурно би се превърнала и в анимационен герой, ако Gorillaz не я бяха изпреварили - нещо, за което сигурно се пръска от яд."
 
"Тя наближава 50-те и изглежда все така страхотно. Никак няма да се изненадам да я видя люлееща се на трамплин във въздуха и след като стане на 60", завършва Мат Майлс.
 
Но дотогава има още много време, а - и това никой не би се наел да опровергае, единствено Мадона знае какво ще й хрумне след месец, година или десетилетие.
Сподели.