Новият български филм "Немилосърдната красавица" спечели 55 награди от цял свят (трейлър)

Pinterest LinkedIn +

Български филм със сензационен рекорд само за 4 месеца

Първият игрален филм на режисьора Николай Богомилов (Тимотео), озаглавен "Немилосърдната красавица", спечели цели 55 награди само за 4 месеца. Повечето от тях са с най-високото отличие - за най-добър филм, което според създателите на филма представлява сензационен рекорд и няма аналог не само в българското кино. 

Филмът вече е класиран в официалната селекция на 70 фестивала в целия свят и в повечето от тях е с престижни награди. Извоювал е призове във Франция, Германия, Италия, Испания, Холандия, Швеция, Унгария, Полша, Малта, Канада, САЩ, Индия, Бангладеш, Перу, Бразилия, Хонг Конг, Сингапур, Дубай, Тайланд, Индонезия, Малдиви и др.

Независимата българска продукция е създадена през 2023 г., а за сценичните локации са избрани най-красивите и магични кътчета на България. Така филмът се превръща и в една приказна реклама на страната ни в цял свят, като показва природните и исторически богатства на България. Сценаристи са Николай Богомилов (Тимотео) и Винсент Моли, режисьор е Николай Богомилов, оператор Емил Топузов. Завладяваща е и музиката към филма, която се превръща в неотделим от действието персонаж. Тя включва произведения на Гия Канчели, Йоханес Брамс, Йохан Себастиан Бах, Янис Ксенакис. Ролите са поверени на Винсент Моли, Баярма Баярма, Нели Дренска, Борис Григоров, Адриана Димова, Микаел Рабу и др. Филмът е продукция на "Ергана филмс продакшън" – Ангел Ставрев, Марика Тошева и Николай Богомилов.

"Немилосърдната красавица" преплита историческия сюжет с магията на притчите и приказни светове, въвлича зрителите в едно одухотворяващо визуално послание, което дълго след финалните надписи остава в съзнанието на всеки. Името на филма е вдъхновено от поемата на френския средновековен поет Ален Шартие, а любовната нишка е авторска интерпретация на легендата за отношенията между него и кралица Маргарет Стюарт.

Епохата на Средновековието във Франция е в основата на сюжета, а магията на любовната история и философските теми за живота и смъртта, за вярата и порока, за ересите и милосърдието, провокират зрителите да намерят себе си в този сюжет. Изненада за зрителите е и събирателният образ на главния герой - той показва истинската история на Франсоа Вийон, един от най-противоречивите персонажи на XV–ти век, а също и на средновековния поет Ален Шартие и на религиозния проповедник Джироламо Савонарола.

В този на пръв поглед исторически разказ героите внезапно се пренасят в приказна история и притча, която показва съпоставими и днес общочовешки ценности - за тежкия път на честния, моралния и свободно мислещ човек и за цената, която плаща творецът за своето творчество.

Авторите на лентата използват цялото богатство на метафорите и цветовете на класическите картини на най-ярките европейски художници. "Немилосърдната красавица" се превръща в дългоочакваното бягство от стерилното, комерсиално и скучно кино, като представя нови идеи и подходи не само на българската, но и на световната сцена.

Българските зрители също ще могат да се потопят в магията на високо оценената в цял свят продукция – премиерата на "Немилосърдната красавица" е на 8 декември 2023 г.

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.