Новият 86 брой на сп. Ритъм излиза на 26 ноември

Pinterest LinkedIn +

На корицата са Ю ТУ, които издадоха на 22 ноември единайсетия си студиен албум, с предизвикателното заглавие How To Dismantle An Atomic Bomb.Дали ирландската четворка продължава да е “най-значимата рок група на планетата”, обединяваща стойностна музика и борба за благородни каузи? В интервюто, представено в Ритъм, Боно и компания разказват за всичко, което е минало над главите им през последните години - смърт, отчаяние и дори “обеди с Дявола”... За да стигнат до идеята, че са записали “албума на живота си”...

Боно: “Състезаваме се със себе си, с идеята да не се превърнем в боклук. Защото единственото оправдание да водиш такъв живот – с шикозните му къщи и никаквите парични проблеми – е да не се превърнеш в боклук.”


Депеш Мод от години са влезли необратимо в сърцата на милиони фенове по света. Поредният им проект с ремикси (направени от звезди като Голдфрап, Ъндъруърлд, Тимо Маас, Майк Шинода от Линкин Парк и кой ли още не) ни дава повод да погледнем обратно към всичките тези години, а и напред в не съвсем ясното бъдеще на Депеш – с един друг поглед и по един друг начин. През очите на 2004-та и през очите на титани.

Мартин Гор: “Бих искал да направим още един албум, но трябва да изгладим различията си. Дейв (Гахан) иска някои негови песни да влязат вътре; въпросът е колко точно да са и да не объркаме нещата в групата. Ходих да го гледам на соловото му турне и не беше толкова шантаво, колкото си мислех.”


Гравити Ко., една от най-модерните групи в България, разкрива пред Ритъм подробности за най-скъпо пазената си тайна – наследника на дебютния албум U (2000), който излиза на пазара следващата седмица под заглавието Инстинкт. Какво следва след появата на новата им песен “Wings” по MTV? Пак ли електронната основа ще има превес? Има ли нови членове в групата? На всички подобни въпроси Гравити Ко. отговарят в РИТЪМ.
Стефан: “Избягваме някак да мислим за успеха. Защото почваме да навлизаме в други посоки.”


За ефекта “плацебо” няма обяснение. Въпреки множеството изследвания, не е доказано как безвредни хапове на базата на захар или нишесте имат положително действие върху пациенти, които ги приемат за истинско лекарство. В музиката точни методи обаче липсват. Което улеснява мисията на Пласибо – ефектът, който те предизвикват, не се нуждае от лабораторни доказателства. Защото той така или иначе се случва в главата ти, без да иска разрешението ти. Което пък е доста благодатно оправдание за музикалните експерименти, проведени в лабораторията на Браян Молко и документирани в първия сборен албум на групата, Once More With Feeling.

Браян Молко: “Направихме този албум, за да напомним на самите себе си какви сме били и какво сме постигнали за тези десет години. Никога не сме били група, която работи по някаква формула. Ако слушате албума от началото до края, ще усетите еволюцията, която сме претърпели. Много е интересно.”


Великите дни на Дюран Дюран – групата, която се превърна в мокър сън на почти всички подрастващи момиченца от 80-те, - изглежда отново се завръщат. Преди пет години групата се пробуди от вековния си покой за няколко документални филма по VH1 и BBC, които разкриват някогашните “развратници” откъм по-скромната им страна. А днес, 20 години след като се разпаднаха, те решиха отново да хвърлят жребия заедно. В оригиналния състав – певецът Саймън ЛеБон, кийбордистът Ник Роудс, китаристът Анди Тейлър, басистът Джон Тейлър и барабанистът Роджър Тейлър (никой от тях не е роднина на другите!) – бандата се събира, за да запише чисто новия Astronaut.

Ник Роудс: “Не го проумяваш, когато си на 20 години, но някак така се случи, че ние бяхме напипали верния път от самото начало.”


В рубриката “Титани” е Дженис Джоплин, една от истинските легенди на 60-те, която даде себе си на музиката изцяло. Певица с голяма душа, фурия на сцената и хипи екзистенциалистка, Дженис възкръсва в спомените на своя съвременник, музикалния журналист Дейвид Далтън, който разказва за няколко магически турнета с нея.
Далтън: “Не знам какво имат предвид хората, като казват, че Дженис била грозна. Трябваше да я видите там, разцъфнала хипи богиня, разпалената жена-дете от най-възмутителните ви фантазии, дестилат на цялата философия на шарените тълпи от комуните в Хейт-Ашбъри, Сан Франциско – чист космически възторг, енергия, избиваща по кожата ти, вселенско побъркване.”

Сред останалите акценти в броя са Джос Стоун, Гуд Шарлът, Ашли Симпсън, Агностик Фронт, Фетс Енд Смол, Марк Нофлър, Иван Лечев, Отеп, Бранди, Савина и др. При евентуален интерес от ваша страна сме готови да предоставим всякаква допълнителна информация и снимки. Благодарим ви за вниманието.

Инфо: Ритъм

Сподели.