Новият 76 брой на РИТЪМ е на пазара от 23 януари 2004

Pinterest LinkedIn +

Новият 76 брой на РИТЪМ е на пазара от 23 януари 2004. Централният материал в него е Топ 10 с най-добрите групи и музиканти на 2003 според екипа на РИТЪМ. Избраниците са Пласибо, Лейдитрон, Дейв Гахан от Депеш Мод, Мюз, Фифти Сент, Масив Атак, Дъ Уайт Страйпс, Джейн’с Адикшън, Шон Пол и Дефтоунс. Всички те са представени с интервюта, които Ритъм публикува за първи път.


Какво да очакваме от следващия албум на Лейдитрон – единствената група с българско участие сред десетте – обяснява специално за РИТЪМ вокалистката Мира.

Мира Айро: “Искаме албумът да е готов за следващата есен, което означава, че трябва да е записан до март. През 2004 ще бъдем по-хард. Няма да бъде акустичен или пък кънтри албум, въпреки че би ми се искало някой ден да направя и това.”
РИТЪМ продължава и традицията да разглежда годишната продукция не само по света, но и в страната. В този брой е равносметката на 2003 – годишната анкета сред българските групи и изпълнители, които през 2003 година са издали албуми.

Над 30 музиканти отговарят на въпросите на РИТЪМ и оценяват себе си и своите колеги.
Българската сцена е представена и от Антибиотика, които продължават да прилагат успешно модела Спайс Гърлс у нас години след разпадането му. Дори и никой да не ги взима на сериозно, Ани, Савина и Силвия са по-амбицирани отвсякога.

Силвия: “Абе ние някакви тъпанарки ли сме, че да не можем да напишем текст? Някакви глупачки, музикални инвалиди, които не могат да напишат музика?”
РИТЪМ предлагаме на читателите си и извънредно любопитния обзорен материал Metal: Reloaded. Какво се случва в средите на тежкия рок след смъртта на грънджа? Мъртъв ли е неометълът, има ли почва в 21-и век и какви са перспективите пред него? Всичко по темата – директно от групарите в Корн, Пи Оу Ди, Статик-Екс, Машийн Хед, Мъшруумхед, Девъл Драйвър и др.

Джонатан Дейвис (Корн): “Време е да се завърна към пеенето, защото то е част от рокендрола. В днешни дни вече няма добри певци. Дните на Фреди Мъркюри, Робърт Плант, Роб Халфорд или дори на шибания Брус Дикинсън са си отишли. А това бяха страхотни певци, човече! След тях се появиха кряскачите.”
Дез Фафара (Девъл Драйвър, екс-Коул Чембър): “Сърцето ми стана черно покрай предишната ми група, имах нужда от музикална и емоционална промяна. Трябваше да следвам собствената си страст, а тя е за брутална, екстремна музика, която не е направена с единствената цел да звучи по радиото или да пасва в някаква сцена.”

Не само модерни млади групи попадат във фокуса на РИТЪМ. Безспорни ветерани и всепризнати идоли, Дейвид Боуи и Алис Купър издадоха наскоро новите си албуми. Отдаваме им дължимото с интервюта, разказващи обаче не само за конкретните музикални продукти, а и за навиците на техните създатели.

Дейвид Боуи: “За последен път мих чинии снощи. Направих си малка среднощна закуска. И после измих чиниите и ножа...”

Алис Купър: “През 70-те бях горещата новина, днес съм просто легенда.”


Героите от електронната сцена участват в лицето на Алекс Патерсън от култовата формация Ди Орб, Тери Франсис и влиятелния Арманд ван Хелдън, който даде интервю специално за РИТЪМ:

Арманд: “Не бих казал дали е добре или зле, че хип-хопът се превърна в поп музиката на 90-те – бих казал, че е неизбежно. Знаех, че ще стане така още в началото на 90-те, защото хората обичат да чуват смислено пеене или разказване на истории.”

Сред другите акценти в броя са Аудио Булис, Ришар Галиано, Рой Пачи, Де Фаз, Трансатлантик и др.
Сподели.