Нови шефове в предстоящия сезон на "MasterChef"

Pinterest LinkedIn +

Chef Илиан Кустев, Chef Александър Таралежков и ресторантьорът Явор Сарафов се присъединяват към голямото семейство от професионално жури в "MasterChef"

Тази есен светът на кулинарните тв формати в България ще отвори врати за нова ера в своето развитие. Тя идва с осми сезон на „MasterChef България“ и трима членове на журито, които ще създадат рецепта за телевизионно съдържание, което задължително трябва да се гледа.

Шеф Илиан Кустев, шеф Александър Таралежков и „шефът на шефовете“ Явор Сарафов ще се присъединят към голямото семейство от световни кулинари в "MasterChef" и ще придадат нов поглед към кулинарното състезание. Сезон 8 на „MasterChef България“ ще предложи на зрителите „нови съставки“, вълнуващи предизвикателства и гладни за знания готвачи - любители, готови да черпят вдъхновение от най-добрите и да докажат, че са готови за титлата „MasterChef на България“.

В последните години bTV промени възприятието на българите към приготвянето на храната. Вярвам, че “MasterChef” има сериозна заслуга за това. Щастливи сме да приветстваме три нови, ярки индивидуалности - Илиан, Александър и Явор - като жури в българското издание на формата. Многоспектърният им професионален опит е съчетан с тяхната страст и чиста радост от храната, а безмилостният им кулинарен ентусиазъм гарантира, че ни очаква истинско удоволствие с новия сезон на “MasterChef. На участниците няма да им е никак лесно” - коментира Ангелина Белчева, Директор „Локална продукция“ в bTV Media Group.

Кариерата на шеф Кустев е забележителна и неслучайно той се налага като едно от големите имена в кулинарията у нас и по света. Като дете мечтае да стане футболист, но любопитството го отвежда в кухнята. Днес вече готви за политици от ранга на турския президент Реджеп Ердоган, принц Чарлз, Маргарет Тачър и за звезди от шоубизнеса като актьора Брад Пит. Професионалният път на Chef Кустев е изпълнен с вълнуващи срещи и с много работа. Той получава изключителна „шлифовка“ в петзвездния хотел "Риц" в Лондон, където става част от екипа на шеф Джон Уилиямс. През 2016 г. животът го отвежда в Париж, където работи в ресторанти с три звезди "Мишлен". Там има възможност да практикува рамо до рамо с ненадминатите шефове Пиер Ганьер и Яник Алено, известен като бога на сосовете в днешната модерна френска кулинария.
За своите 26 години професионален опит шеф Кустев е консултирал и ръководил редица престижни ресторанти и вериги в България. Към момента той е кулинарен консултант и партньор във фирма, чиято дейност е насочена към търговия основно с млечни продукти. Шеф Кустев има славата на кулинарен експериментатор, чиниите му се отличават с изтънчен вкус, а в тях присъстват най-различни продукти.

Александър Таралежков е роден в София, но още много млад става гражданин на света. Едва навършил пълнолетие, се озовава в Лондон, където завършва „Продуктов дизайн“ във висшето училище по изкуства "Central Saint Martins". Започва да се занимава с „Хоспиталити дизайн“, а по-късно започва работа като творчески директор във водещото издание "CODE Hospitality". Професионалните му изяви го срещат с множество от най-значимите ресторантьори и шеф готвачи в света.

В този период Таралежков пътува по целия свят, проучва местните култури и кухни, като прилага наученото към многобройните си проекти. Познанството на Александър с Каликста Киландър, която зарежда с продукцията си Лондонски ресторанти със звезди Мишлен, оставя силен отпечатък в младия творец. Таралежков започва да готви в нейните програми, а няколко месеца по-късно се установява на крайбрежието на Кент, където и в момента развива кулинарната си практика. В началото на 2021 г. Александър създава Долма Бар – място, което се отличава с оригинална ресторантска концепция и бързо се утвърждава като любимо на кулинарните критици и местните гости. Това провокира интереса на световния частен членски клуб Сохо Хаус. В момента Таралежков споделя рецепти за публикации на вестник „Гардиън“ и работи активно върху първата си готварска книга, вдъхновена от кулинарната му философия и характерния му почерк, продиктуван от Балканската кухня и отвъд. На дневен ред в работата му е и изграждане на платформа за развитие на съвременна кулинарна култура. Тя ще включва академия за кулинарно мислене, която ще развива млади таланти и работилница, фокусирана върху разработването на нови ресторантски концепции и продукти.

Името на Явор Сарафов е символ на успеха, а животът му - аналог на американската мечта. Едва завършил право, Явор бързо проявява своя нюх и вече над 30-години успешно ръководи различни бизнеси. В казармата животът го среща с Chef Виктор Ангелов, а близкото приятелство прераства в партньорство в ресторант, а впоследствие и във верига заведения за бързо хранене. Понастоящем работното ежедневие на Сарафов се разпределя между ресторанти, управление на имоти и инвестиции. Освен към бизнеса, Явор има силно развит нюх на кулинарен експерт и критик, а кулинарните пътешествия са негова страст. Той обича да готви и експериментира в кухнята, където подобно на всичко друго, има завидни умения. За себе си твърди, че обича да опитва нови и различни неща – от улична храна до гурме кухня, независимо къде и кога се намира. Всяко докосване до автентична кухня, продукти, различни подправки и култури, го вдъхновява едновременно като любител и бизнесмен. Явор Сарафов има изключително сериозен опит относно процесите, протичащи в една кухня или ресторант, за които дори готвачите често нямат представа. Освен кулинарен любител и успешен ресторантьор, Явор е и страстен познавач на виното. За него то е море, в което с удоволствие открива нови вкусове, сортове и технологии.
Сподели.