Нона Йотова

Pinterest LinkedIn +

Нона Йотова е родена на 25 октомври в град София. От ранна детска възраст тя е запленена от артистичните изкуства. Занимава се с класически балет, посещава курс по джаз танци, рисува и пее непрестанно.
През 1991 г. завършва театралната академия ”Кръстю Сарафов” в класа на проф. Елка Михайлова със специалността “Актьорско майсторство за драматичен театър”. През 1992 г. Нона Йотова получава покана да се присъедини към трупата на Театър Българска Армия, където работи и до днес.
Сред най-известните представления, в които е играла са постановките  “Луна за несретници”, “Вишнева градина”, “Красива птичка с цвят зелен”, “Женитба”, “Буре барут” и други. Актрисата се снима и в два игрални филма, озвучава царицата от детския анимационен филм на Дисни “Снежанка”.

На музикалния небосклон Нона Йотова  официално се появява през 1993 г., когато издава първия си самостоятелен албум “Омана”. Той е посветен на българската митология и фолклор. През 1997 г. става реалност и вторият й албум “Нона”, изцяло акустичен с аранжименти на група “Нона бенд”.  Следващият музикален проект на певицата е “Не завиждам” (2001 г.). Издава още албумите “Преоткриване” и “Terra Incognita”, Нона Йотова е водеща на едноименното предаване по българската национална телевизия.
Сподели.