Nokia Lumia 920 - готови ли сте за Windows Phone 8?

Pinterest LinkedIn +

Windows Phone 8 се задава със страшна сила и поредната буря, която се завихря около смартфон пазара, обещава да е внушителна. Някои биха казали: "Каква буря, какви пет лева?" На този пазар всичко е ясно – Apple от тук до края на света и толкоз!

Е, ако питате някой от феновете на Apple - сигурно е така. Но почитателите на Google ще твърдят същото за любимия си Android. Същевременно Microsoft все още не са казали последната си дума. Всъщност те дори не са изрекли и първата от предстоящото си изречение. А ако трябва да предполагаме каква ще бъде тя - залагаме на Nokia.

Да, за стратегическото споразумение за сътрудничество между двете компании се знае отдавна, но за никого не е тайна, че големият залог тепърва ще бъде сложен на масата. Едва с появата на новия Windows Phone 8 ще се види "кой кого", а преди броени дни Nokia показаха, че са готови за Голямата премиера (ТМ).

Малко повече от месец преди официалния старт на новата мобилна ОС компанията показа флагманския си модел в набиращата популярност Windows Phone серия Lumia. Бъдещият шампион Lumia 920 определено е създаден, за да впечатлява и от хардуерна гледна точка основната му цел изглежда постигната.

Макар в чисто дизайнерски аспект новата Lumia да не се различава особено от събратята си, под капака на 920 се крият някои наистина интересни иновации. Корпусът на телефона отново е от поликарбонатна пластмаса, оцветен в ярки, пастелни тонове – нещо, което, честно казано, намираме за основна слабост на цялата Lumia гама. Nokia, стегнете се! С тези лимоненожълти и "кармазъ" червени гами смартфоните ви изглеждат направо несериозно.

Но явно дизайнерите на компанията не са искали да променят установената концепция и единствената промяна по тялото на 920, която са предприели, хич не е за добро. За разлика от другите Lumia модели, тук корпусът е гланциран, а не матиран, което обещава прелестна колекция от мазни отпечатъци, събрана за рекордно кратко време.

Иначе дисплеят, с който може да се похвали новият старши член на фамилията, е 4.5-инчов – не е сред най-големите в този клас (4.8 инча за Galaxy SIII и 5.5 за Galaxy Note на Samsung например), освен това е с IPS матрица. Да, ще кажете – откога пък IPS вече е нещо лошо? Ами откак има Super AMOLED и Retina вероятно. Не, че PureMotion HD технологията на Nokia e лоша, но Samsung и Apple ни поразглезиха последните години. Та когато става дума за "флагмански" модел, някак си очакваме нещо повече.

Освен това процесорът, на който разчита 920, е Qualcomm Krait на 1.5 GHz, но с две ядра. Нищо лошо няма в двуядрените чипове, напротив, но психологическият ефект, който се опитват да постигнат Nokia, някак страда от подобна неоправдана пестеливост.

От хардуерна гледна точка обаче Lumia 920 има два много силни коза, които със сигурност ще наклонят везните в негова полза. Първо и преди всичко апаратът предлага опция за безжично зареждане, като за целта се използва специална докинг станция или зарядна подложка.

Приветстваме тази дългоочаквана иновация и силно се надяваме скоро тя да стане стандартна екстра за всички смартфони от последно поколение, а не да се предлага като уникална опция само за най-скъпите модели.

Втората технология, на която Nokia възлагат големи надежди, е прословутата PureView. Да, същата комбинация от оптика и софтуер, с която може да се похвали изключителният Nokia 808 с 41 МР камера. Става дума за технология, гарантираща изключителни фотографски възможности, дори при слаба светлина и (по думите на Nokia) конкурираща качеството на масовите DSLR камери.

В Lumia 920 ще откриете малко по-скромен вариант на PureView обаче – камерата е със сравнително стандартна за този клас смартфони резолюция – едва 8МР и възможности за Full HD видео заснемане.

За съжаление, отличните първоначални впечатления от интересната екстра на телефона донякъде бяха помрачена от факта, че малко след прес събитието, на което Nokia демонстрираха Lumia 920, се оказа, че кадрите, заснети уж с PureVew камерата на апарата, всъщност са манипулирани.

Иначе казано - на практика може да очаквате добро качество на заснемане, сравнимо с това на повечето камерафони от този клас, но нищо повече.

Въпреки това Lumia 920 изглежда като отлична първа стъпка на Nokia в (евентуално) необятните Windows Phone 8 полета. Единственото, от което може би ще секне ентусиазмът ви да се сдобиете с това малко Windows чудо на техниката, е доста солената му цена – очаква се в Европа телефонът да се предлага за около 600 евро.

За щастие, Nokia са ни подготвили и малко по-скромна негова алтернатива, анонсирана успоредно с 920 (и без чак толкова много шум). Lumia 820 ще е с малко по-малък екран (4.3 инча) и вградена камера без PureView, но със същия клас процесор и с цена от около 450 евро.


Сподели.