Nokia и Microsoft се обединяват, потвърдиха на MWC 2011 в Барселона

Pinterest LinkedIn +

На 11 февруари, Nokia и Microsoft сключиха дългосрочен стратегически договор, в рамките на който двете компании планират създаването на цяла система от компоненти, които ще се превърнат във висококачествени решения в областта на апаратното и програмно осигуряване на услуги, комуникационни възможности, средства за социално взаимодействие между потребителите, мобилните търсачки и картографските услуги, и т.н.

По време на събитието, което се състоя в Лондон, ръководителите на двете компании - Стив Балмър и Стефан Елъп, съгласуваха ключовите моменти от сътрудничеството, които включват:

- Nokia ще започне използването на мобилната операционна система Windows Phone в качеството на основна за своите смартфони;
- Специалистите от Nokia ще вземат непосредствено участие в разработката на стратегия за развитие на въпросната операционна система;
- Търсачката Bing и системата за реклама adCenter ще се превърнат в основни за устройствата и услугите на Nokia;
- Услугата Nokia Maps ще стане основна за картографските услуги на Microsoft;
- Въвеждането на платежни услуги ще позволи на потребителите да ползват устройства и услуги от Nokia Windows Phone в регионите със слабо развита система за електронно разплащане;
- Microsoft предоставя средства за разработка на мобилни програми за създаване на голям брой приложения;
- Магазините Nokia Store и Microsoft Marketplace се обединяват.


Същевременно обаче, Symbian и MeeGo ще продължат да съществуват, въпреки че у много хора се появиха съмнения за това, особено след като отговорникът за развитието на MeeGo - Алберто Торес, подаде оставка.

От Nokia съобщиха и за плановете си да продадат през следващите няколко години повече от 150 млн. устройства на базата на Symbian. Заради смяната на приоритетите обаче е променен и подходът към по-нататъшното развитие на системите.

По време на специално организирана пресконференция, в рамките на Mobile World Congress 2011 в Барселона, шефът на Nokia – Стивън Елоп, разкри още някои изключително интересни подробности.


Двете компании наистина ще си партнират, но в никакъв случай не става въпрос за закупуване на дялове или част на нито един от двата гиганта. Въпреки това, самият той оценява стойността, с която Microsoft допринася за партньорството на милиарди евро.

По думите на Елоп, оттук нататък компаниите ще разчитат на мобилната реклама и на ново начало и за двете. Потвърди се и още нещо важно - в телефоните на Nokia, Windows операционната система ще изглежда уникално, тъй като разработчиците на финландците ще могат да я променят – нещо невъзможно при нито една друга компания, която продава телефони с операционна система Windows.

Първите устройства, резултат от договора за сътрудничество между Nokia и Microsoft, ще са на лице след 3 месеца, по думи на източници от Nokia.

Сподели.