NME Awards 2012 - победителите

Pinterest LinkedIn +

Флорънс Уелш, по-известна с името на проекта си Florence + The Machine, чийто дебютен албум Lung излезе през 2009 година, триумфира с две от топ наградите на NME за 2012 година – "Най-добър солов артист на годината" и "Най-добра песен" (за Shake It Out), побеждавайки в първата от двете категории Франк Търнър, Лаура Марлинг, Майлс Кейн, Ноел Галахър (Noel Gallagher's High Flying Birds) и Адел, която не спечели нито една статуетка.

"Малко ми е странно, че получавам тази награда, тъй като никога не съм била съвсем сигурна дали съм солов артист или част от група", каза 25-годишната английска изпълнителка, получавайки желязната статуетка във формата на човешки юмрук с вдигнат среден пръст на официалната церемония на музикалната медия, състояла се на 29 февруари в лондонската Brixton Academy.

Уелш бе гост на събитието и като изпълнител, изявявайки се наред с банди като The Horrors и The Vaccines. Първата от тях получи тазгодишната награда за "Най-добър албум" (за Skying), а втората – тази за "Най-добра нова група".

Kasabian откриха шоуто и спечелиха титлата "Най-добра британска банда", а статуетката за "Най-добра интернационална група" отиде при Foo Fighters, които спечелиха същото отличие и от Британската музикална академия.

Kasabian посветиха своята награда на Дейви Джоунс от култовата британска група The Monkees, който почина на 66-годишна възраст по-рано на 29 февруари.

В категорията за "Най-добра група на сцената" наградата отиде при Arctic Monkeys, а фронтменът на Muse - Мат Белами, бе провъзгласен за "Герой на годината".

Анти-наградите за "Злодей на годината", "Най-лош албум" и "Най-лоша банда" бяха присъдени на Джъстин Бийбър и One Direction, а с почетните статуетки за "Богоподобна гениалност" и "Изключителен принос към музиката" се сдобиха Ноел Галахър и Pulp.

Пол Уелър, Рей Дейвис (Kinks) и Ръсел Бранд отдадоха почит на съоснователя на Oasis, който подобно на Флорънс Уелш вече се асоциира с името на своя самостоятелен проект - Noel Gallagher's High Flying Birds, а той на свой ред изрази признателността си към своите фенове, казвайки:

"Благодаря на всички онези хора, които си направиха труда да купят билет, CD или тениска, защото това е, което се зачита – търговията с продукти".

Награди получиха още организаторите на Glastonbury за "Най-добър фестивал на годината" и Stone Roses, чието реформиране бе избрано за "Най-велико събитие на британската музикална сцена през 2011 година".

По данни на NME, над 10 млн. гласа са били подадени в сайта на NME след обявяването на списъка с номинираните. Гласуването бе отворено за хора от цял свят.

Награди на NME за 2012 година - всички победители:

Най-добра британска банда - Kasabian
Най-добра интернационална банда - Foo Fighters
Най-добър солов артист - Florence + The Machine
Най-добра нова банда - The Vaccines
Най-добра банда на сцената - Arctic Monkeys
Най-добър албум - The Horrors (Skying)
Най-добра песен - Florence + The Machine (Shake It Out)
Хит на дансинга - Katy B (Broken Record)
Най-добро видео - Hurts (Sunday)
Най-добро ТВ шоу - Fresh Meat
Най-добър фестивал - Glastonbury
Най-добър филм - Submarine
Най-добър музикален филм - Back and Forth (Foo Fighters)
Най-велик момент – Повторното събиране на The Stone Roses
Най-добро преиздание - The Smiths (Complete Re-Issues)
Най-добра книга - Noel Fielding (The Scribblings of A Madcap Shambleton)
Герой на годината - Matt Bellamy
Злодей на годината - Justin Bieber
Най-лош албум - Justin Bieber (Under The Mistletoe)
Най-лоша банда - One Direction
Най-добра обложка на албум - Friendly Fires (Pala)
Най-добър блог или Twitter - @Ladygaga
Най-добър малък фестивал - Rockness
Най-отдадени фенове - Muse
Най-горещ артист (мъж) - Jared Leto (30 Seconds To Mars)
Най-горещ артист (жена) - Hayley Williams (Paramore)
Изключителен принос към музиката - Pulp
Богоподобен гений - Noel Gallagher
Награда Philip Hall - Azealia Banks


Сподели.