Nintendo 3DS XL - джобна конзола в XL вариант

Pinterest LinkedIn +

С Vita на хоризонта беше ясно, че Nintendo трябва да направят нещо по въпроса за портативната си конзола, ако искат да запазят водещото си положение на хандхелд пазара. Стартът на 3DS през март миналата година далеч не мина толкова добре, колкото корпорацията очакваше. Спорната ефективност на широко рекламирания "3D ефект без очила" и (най-вече) липсата на достатъчно много и качествени заглавия за новата конзола бяха сред основните причини за липсата на ентусиазъм сред Nintendo феновете. И както се очакваше, голяма част от тях се въздържаха от ъпгрейд, отказвайки да изоставят верните си DS системи.

Днес обаче ситуацията е коренно различна с появата (междувременно) на солидни заглавия като Mario 3D Land, Resident Evil: Revelations и Metal Gear Solid: Snake Eater 3D, новата 3D конзола стои много по-добре на пазара.

Въпреки това Nintendo явно са решили, че феновете им имат нужда от леко побутване в правилната посока и именно за тях е първата ревизия на 3DS, показателно наречена 3DS XL.

Както намеква името, ключовата новост тук е една: размерът. Конзолата е видимо "наедряла", като двата й екрана са с 90% по-големи, нараствайки съответно от 3.58 на 4.88 инча за основния, и от 3.02 на 4.18 инча - за допълнителния дисплей.

Това увеличение се е отразило и на общото тегло на конзолата, която вече е с около 100 грама по-тежка (от 235 на 336 грама).

При повторно вглеждане се набиват и някои дребни промени по дизайна – различно разположение на бутоните за управление, замяната на част от тях с хардуерни (софтуерни в оригиналната версия), както и различен материал за корпуса – матирана пластмаса, вместо гланцово покритие.

Обемът на паметта, с която се доставя конзолата, също е нараснал двойно – от 2 на 4GB, а цената й е намаляла – в Европа (където 3DS XL ще пристигне първо) ще е 200 евро.

Уви, не всичко е цветя и рози в новата ревизия. Макар диагоналът и на двата дисплея да е увеличен значително, пикселната им плътност е останала същата (т.е. говорим за резолюция от 800 х 240 пиксела). Това означава нисък детайл и видимо "назъбени" краища на изобразяваните 3D обекти и върху двата дисплея.

За щастие, Nintendo непрекъснато се стараят да компенсират слабостите в реализацията на glass-free 3D технологията си, предлагайки нови и нови, забавни, увлекателни и оригинални игри като Kid Icarus Uprising и Super Mario 3D. Което като се замислим, е в основната на идеята, нали? Все пак говорим за игрална конзола, а не за таблет.

Увеличеният живот на батерията (около 5 часа при интензивна игра и максимална яркост на дисплея) също е плюс на новия 3DS XL. Така че, ако не смятате себе си за pixel junkie и цените повече оригиналния геймплей и развлекателната стойност на игралните заглавия, Nintendo все още е най-добрият избор за вас – сега с новия 3DS XL повече от всякога.


Сподели.