Никита Михалков даде пресконференция в София

Pinterest LinkedIn +

Световноизвестният режисьор Никита Михалков даде обширна пресконференция днес следобед в сградата на БТА.

Повод за визитата на режисьора е представянето на новия му филм "12", отличен със специален Златен лъв на кинофестивала във Венеция и с номинация за Оскар. Михалков беше съпровождан от министъра на културата Стефан Данаилов и директора на СФФ Стефан Китанов.

Както стана ясно на пресконференцията, Михалков е прекъснал работния си процес по продължението на култовия си филм от близкото минало "Изпепелени от слънцето" специално за да дойде в България. Освен че снимките са в напреднала фаза, повече подробности за филма не бяха съобщени.


Стефан Данаилов, Никита Михалков и Стефан Китанов по време на пресконференцията в БТА. Снимка: Avtora.com


Интересът от страна на медиите беше голям, но само единици успяха да зададат въпрос, тъй като Михалков се разпростираше доста на широко в отговорите си. Темите върху които говори той бяха провокирани от филма му "12". Разбирането за свободата, славянската общност и нейните специфики, "качественото и другото кино" (сравнени със "качествената и другата храна") бяха темите, които режисьорът коментира в своите изказванеия

Михалков сподели и един любопитен момент от кухнята на снимките на "12". За да постигне автентизъм и сила на играта той не е казвал на актьорите в кой момент кого точно ще снима камерата, а ги е заставил да играят така сякаш всички биват снимани едновременно. "Ефекът от това беше, че се получи една изпълнена с енергия актьорска игра", каза режисьорът. 

Двудневният престой на Никита Михалков в София продължава с още срещи с медии и кинолюбители и с прожекция на филма му "12" тази вечер в НДК.

Сподели.