Ник - "На тъмно": Сцената ни на Spirit of Burgas е продължение на концепцията "На тъмно"

Pinterest LinkedIn +

През последните 15 години "На тъмно" се превърна в много повече от верига магазини - за много млади хора това е начин на живот. Затова притежателят на марката Ник Тодоров реши да отпразнува своеобразния юбилей и със сцена на "Spirit of Burgas".

"Фестивалната култура в България тепърва ще се възпитава във феновете, но полагаме основите й", сподели за Avtora.com Ник и разказа за трите тематични вечери на "На тъмно" сцената.

.: Здравей, Ник. Разкажи ни как се появи идеята ти за сцена на Spirit of Burgas? 
 
Николай Тодоров - Ник: Идеята е свързана с 15 години „На тъмно” и е развитие на цялостна концепция за младежкия живот в България. Концерти, партита, мода, боди пиърсинг, графити, всякакви алтернативни форми на забавление - това е „На тъмно” през последните 15 години. Така естествено дойде и идеята да бъдем част от фестивала Spirit of Burgas – поне засега най-сериозната и съществена българска организация за такъв тип забавление. Сигурен съм, че Spirit of Burgas ще се утвърди като сериозен фестивал въпреки противоречивите мнения и коментари. С подкрепа и идеи можем да превърнем тези няколко дни в алтернативна възможност за забавление на младите хора през лятото в България. Естествено очакваме и много чужденци да се включат.

Идеята за сцената сама по себе си дойде от там ние да дадем едно условно отразяване на това, което се случва през последните 15 години в България чрез „На тъмно”. Както и да презентираме посоките, в които ние работим, участваме, подкрепяме, продуцираме. Затова направихме 3 тематични вечери на нашата сцена.


"На тъмно" сцената ще позволи на феновете да разменят емоции, флуиди, енергия"

.: Как точно са обособени трите тематични вечери?
 
Ник:
Първата вечер „На тъмно” сцената ще бъде пънк и хард кор сцена. Ще свирят групи от няколко града в страната. Това са A-Moral и Cold Breath от Варна, Overdown и Spot от Русе. От София ще се включат Fyeld и Empty face, Twist от Перник, NFG. 
 
Не мислим да открояваме някой от участниците като хедлайнер, защото идеята е през цялото време настроението да се случва и хората да се забавляват. Затова сме избрали не най-известните имена, а по-скоро групи, утвърдили се през последните години на различни сцени в страната.

Абсолютно същият е критерият и за втората вечер, която сме ориентирали за рага, реге и ска музика. Вечерта ще бъде открита от местната група Нокаут, които са с по-скоро хип-хоп и рага звучене. Няколко МС-та ще направят импровизации на микрофона. Следват групи като La Muchedumbre, Senor Buffo&The Synchronizers, които са си своеобразното откритие на музикалната сцената през последните години. Ще свирят и група Q Check, която е интересна комбинация между пънк и фолк елементи, представени пародийно. Следват BGZ. Surmata Harry's Coptor Mix са познати на публиката и от миналото издание на Spirit of Burgas и са доста интересни в музикално отношение. Към 2-3 часа през нощта започва дълго парти, което ще свърши в ранните часове със Zion Lions sound system – това са няколко добре познати диджеи на реге сцената в България.
 
.: И следва третата вечер, която е изключително интересен избор за подобен музикален форум. Разкажи ни за нея?
 
Ник:
Идеята е лично моя, тъй като аз самият посещавам аналогични фестивали – Sziget, Exit и други, на които балканската музика е много широко застъпена. Следейки и музикалната сцена в Европа, става ясно, че има доста добри изпълнители, които творят в тази посока. Тези концерти провокират както феновете, така и цели общности. Балканската музика си остава голяма провокация за широката публика. Със сигурност в началото тази вечер ще бъде приета със смесени чувства, но съм убеден, че там ще бъде един от най-бурните купони на фестивала и хората ще се забавляват истински.

В никакъв случай не трябва да се очаква, че на тази сцена ще звучи пошъл вариант на тази музика. Напротив! Залагаме на автентичното звучене на изпълнителите и диджеите. Засега диджеите, които са потвърдили участие на третата вечер на „На тъмно” сцената, са DJ Bal Pop, DJ Dharba. Официален гост на вечерта ще бъде BalkanXpress – това е DJ Коста Костов. Той работи в цяла Европа, свири навсякъде и е чист късмет, че е българин. Преди фестивала в Бургас ще участва във фестивали в Нови Сад, в Дания. В момента очакваме потвърждение, за да обявим и специалната изненада на вечерта.
 
И трите вечери ще бъдат със свой заряд на емоция, енергия и добро звучене. Постарали сме се да осигурим изключително добър звук, осветление и организация. 
 

"На тъмно" ще се премести за три дни на Spirirt of Burgas

.: На всички фестивали от подобен мащаб освен музика има и много други атрактивни мероприятия, уъркшопове, забавления за посетителите. Какво ще предложи „На тъмно” освен музика?
 
Ник:
В рамките на фестивала ще има изградена търговска зона „На тъмно”. Всички посетили фестивала ще имат възможността да видят най-новите ни идеи, специални продукти, нови колекции. Освен търговската зона сме замислили и допълнителни идеи за забавление. Ще предлагаме татуировки и боди пиърсинг. 
 
Това е начинът на мислене и на забавление на младежката култура в цял свят и това е цялостната идея на „На тъмно” като най-голямата мрежа за този лайфстайл. До последния момент ще обявяваме нови и нови забавления. 
 
.: Подобни атракции ще доближат ли Spirit of Burgas до фестивали като Sziget например?
 
Ник:
Да, това е посоката, в която трябва и се върви. За нас не е интересно да опънем един голям транспарант „На тъмно”, а по-скоро продуцирайки тази сцена да позволим на хората да разменят емоции, флуиди, енергия. От друга страна е интересна възможност за нас да проучим как всички тези хора възприемат нашите идеи и работа. Това е изключително полезна обратна връзка за нас.
 
Съчетано с останалите сцени мисля, че ще се получи един добър фестивален форум. Освен главната сцена ще има латино сцена, електронна сцена, продуцирана от холандски лейбъл. А джаз и блус сцената е на практика традиционният блус фест, който се провеждаше в Бургас преди. 


"Фестивалната култура започва да се възпитава и в българските фенове"

.: Какво още трябва да се случи, за да може на Spirit of Burgas да се усети фестивална атмосфера, а не просто концертна?
 
Ник:
На всички трябва да е ясно, че това не са просто няколко концерта на известни групи, а е фестивал. Тези нагласи тепърва ще се възпитават в публиката в България. Но пък това със сигурност няма да бъде последният фестивал, така че вървим във вярната посока.
 
Факт е, че тази година се организира и къмпинг, което дава възможност за по-голям избор сред посетителите. Ние също даваме идеи за това как нещата могат да се случват. Естествено, че ще заимстваме опит от други подобни мероприятия в Европа. Имаме и още една идея, която, ако се случи, също ще подпомогне тази фестивална атмосфера. Става въпрос за един графити уъркшоп, за който ще използваме една сграда до плажа. Но това ще го обявим официално, когато е сигурно.
 
От друга страна присъствието на допълнителни забавления на самия фестивал ще възпита тази фестивална култура у хората. Добре е да има възможности присъстващите да усетят по различен начин цялостната атмосфера. 
 
.: Преди време беше казал, че за да се случи подобен фестивал в България освен добра организация и спонсори е нужна и много голяма подкрепа от страна на институциите, на държавата дори. Усеща ли се тази подкрепа в Бургас?
 
Ник:
Фестивалът е намерил добро партньорство в лицето на община Бургас. Това е много важно за подобно мероприятие. Хората в Бургас също приемат позитивно всички тези шарени хора, които се изсипват в града по време на Spirit of Burgas. Всичко е въпрос на култура, която тепърва ще се изгражда у нас и на която вече полагаме основите.

За Avtora.com интервюто взе Елена Георгиева

Сподели.