Nick Cave and the Bad Seeds – Dig, Lazarus, Dig!!!

Pinterest LinkedIn +

"Кръвоизлив от думи и идеи", така самият Ник Кейв описва новия си проект. "Dig, Lazarus, Dig!!!" е записан от Ник Кейв, Мик Харви, Уорън Елис, Мартин Кейси, Джим Склавънъс, Томас Уидлър, Джеймс Джонстън и Конуей Севидж в студио Арк, Лондон.

В този албум Ник Кейв се впуска в изследване на по-абстрактни емоционални територии. "Много е гадно след тъжна сцена във филм да чуеш сълзливи цигулки", споделя във връзка със звученето на албума си Кейв. "Мисля, че ние търсехме малко по-голяма музикална неутралност. Стоманена манипулация. Музика, която изисква повече време за възприемане преди бомбата да гръмне".

Албумът все пак може да се възприеме като ревизия на стар проект – в него личи желанието за силно акустично звучене, родило се още през 1992 с Henry’s Dream. "Това, което исках да направя с Henry’s Dream, беше да запиша абсолютно дрезгав акустичен албум", спомня си Кейв и допълва: "поради една или друга причина така и не го постигнахме и си стана рок албум. Така че сега исках да опитам пак с този албум – но всъщност пак се получи албум с доста електричество вътре. Но има странно красива пропаст между основите на този албум, които са акустичните китари, баса и барабаните и този висок изкривен звуков дисонанс върху тях", каментира изпълнителят.

Между всичките тези плоскости има място и за "разказите и проповедите" на Кейв за човешката природа. И въпреки стремежът на Кейв, бягството от "класическата любовна песен" не е напълно постигнато, има поне една песен, която не може да се спаси от това определение - "Jesus Of The Moon" е великолепна балада, която може да стои редом до "Into My Arms" и "The Ship Song". "Просто не можех да я изхвърля в коша", свива рамене Кейв.

Траклист:

1 Dig, Lazarus, Dig!!!
2 Today’s Lesson
3 Moonland
4 Night Of The Lotus Eaters
5 Albert Goes West
6 We Call Upon The Author
7 Hold On To Yourself
8 Lie Down Here (& Be My Girl)
9 Jesus Of The Moon
10 Midnight Man
11 More News From Nowhere

Разпространява Анимато Мюзик/Mute Records
Сподели.