Няколко бързи съвета как да удължим живота на батерията на фотоапарата си

Pinterest LinkedIn +

Лято е и е време за снимки. Много снимки! Някои от нас са на почивка, екскурзия или във ваканция. Което означава, че през по-голямата част от деня фотоапаратът е в ръката им и щрака ли щрака. За съжаление, като всяко друго мобилно устройство, и той разчита на автономно захранване, а свърши ли веднъж батерията му - се превръща просто в парче непотребна пластмаса и метал.

Едно от възможните решения, за да се предпазите от подобно неблагоприятно развитие, разбира се, е да разполагате с резервна батерия под ръка, което обаче е свързано с допълнителни разходи.

Има и по-лесен и евтин начин да решите проблема. И той е максимално пестеливо да използвате заряда на наличната си батерия. Ето няколко бързи съвета: 

Изключете опцията за предварителен преглед

Един от най-очевидните методи за пестене енергията на апарата ви. Имайте предвид, че в съвременните камери основните "консуматори" са именно големите им и ярки LCD екрани. Затова колкото по-малко ги използвате, толкова по-дълго време ще снимате без проблем.

С всички point and shoot камери (така наречените сапунерки) например можете спокойно да снимате, кадрирайки по класическия начин – през оптичния визьор. И без това при външни снимки, под ярката слънчева светлина, видимостта на LCD визьора пада рязко и дисплеят става почти неизползваем.

При DSLR камерите (цифрово–огледалните апарати) пък добра идея е да изключите автоматичния фокус, ако не ви е непременно необходим.

И докато тези два метода са свързани с определени неудобства, то третият и най-удачен съвет, който можем да ви дадем, няма да ви струва практически нищо – просто изключете така наречената превю функция. Става дума за опцията, която ви позволява да видите за кратко предварителен изглед на всеки заснет кадър, веднага след като сте натиснали затвора.

Често това е напълно излишно и изключването му няма да ви причини никакви неудобства.

Настройте опциите за автоматично изключване

Всеки съвременен апарат разполага с такива възможности – когато не се използва, камерата минава в "спящ" режим. Изберете това да става за минимално достъпния интервал. Този вариант е по-удачен от постоянното включване и изключване на апарата. След като веднъж е "заспал", можете да го събудите за части от секундата в момента, в който докоснете спусъка на затвора.

Изключете звука

Много камери са конструирани така, че при навигация в менютата им, да издават бибипкащи звуци или да имитират механично щракане, когато натиснете бутона на затвора им. Тези "ефекти" нямат никаква полезна функция и са просто за шоу, така че не е проблем просто да ги изключите.

Друга автофункция, от която можете да се лишите (макар и временно), е оптичната стабилизация на изображението. Ако камерата ви е монтирана върху триножник, и снимате така, тази опция така или иначе не ви е необходима.

Не чак толкова добри идеи

Все пак внимавайте колко далеч стигате в опитите си да ограничите енергийната консумация на вашия апарат. Много модели позволяват да се редуцира драстично яркостта на LCD дисплея, но при такава настройка снимките, показвани на него, може да ви изглеждат недоекспонирани. В такива случаи съветът ни е да се доверите на хистограмата, а не на картината, която показва екранът.

Енергия може да спестите и ако намалите резолюцията на снимките или като не снимате в RAW, но това означава значително понижаване качеството на фотографиите ви, така че добре помислете дали си струва.


Сподели.