Canon EOS M - буквално 650D в по-компактна опаковка

Pinterest LinkedIn +

Напоследък така наречените APS-C камери (или иначе казано, безогледални фотоапарати със сменяем обектив) определено набират скорост – до степен такава, че да се доближат до по-класическия DSLR дизайн на компании като Nikon и Canon. И докато Nikon направиха своя ход още през септември миналата година с компактните J1 и V1, Canon се намесват на пазара едва сега с анонсирания преди броени дни EOS M.

Една от най-интересните отличителни черти на модела е, че той използва същия 18 MP сензор като последното DSLR попълнение в голямото Canon семейство – 650D в комбинация със същата система за хибриден автофокус.

Тъй като новата камера е базирана на съвършено различна технология, един от най-големите плюсове е изключително компактният размер – едва 109 x 66 x 32 мм и 298 грама.

Освен това, EOS M идва и с нов тип байонет за обективи – EF-M, разработен специално за него. Успоредно с анонса на камерата Canon обявиха и два EF-M обектива – 18-55 mm f/3.5 – 5.6 IS STM варио и един "твърд" – 22 мм f/2.0 STM.

По отношение на техническите спецификации ще откриете и още общи черти с 650D. Диапазонът на светлочувствителност на сензора например е от ISO 100 до ISO 12 800 (с опция за разширяване до ISO 25 600). Така нареченият burst (сериен) режим обаче предлага скорост от 4.3 кадъра в секунда срещу 5 fps за DSLR модела.

Автофокусната система, включваща 31 фокусни точки, е практически същата, което гарантира отлично представяне както при снимане на статични кадри, така и при запис на видео.

И понеже технологията, на която е базиран EOS M е безогледална, той не предлага оптичен визьор. За композиране се използва 3-инчовият LCD дисплей на апарата с резолюция от 1 040 000 точки.

От всичко казано до момента, вероятно усещате накъде отиват нещата – Canon са положили сериозни усилия да предложат същото отлично качество и гъвкав набор от функции, направили DSLR модела 650D толкова апетитна хапка за всички фенове на цифровата фотография, но в значително по-компактна опаковка.

Иначе по отношение на цената, няма да намерите значителни различия – в комплект с двата споменати обектива EOS M се предлага за около 1500 долара.


Сподели.