Невронна мрежа извади кошмарни изображения от мозъка на маймуна

Pinterest LinkedIn +

В изключително странен експеримент учени от Харвард са свързали мозък на маймуна с невронна мрежа и са се опитали да стимулират индивидуалните неврони, които са отговорни за разпознаването на лица. Това става ясно от статия по темата в "Atlantic".

Учените са се опитали да постигнат това, като показват на маймуната изображения, генерирани от изкуствен интелект. При това софтуерът, наречен XDREAM, постепенно се е обучавал да генерира картини, които биха активирали индивидуални мозъчни клетки, но не и техните "съседи".

Новите изображения са променяни от програмата на база на обратна връзка от мозъка на животното според това колко силно реагира даден неврон на картината. Обратната връзка е осъществявана в реално време, което е спомогнало XDREAM да подобри работата си.

Любопитното е, че в хода на експеримента AI програмата е започнала да генерира все повече изображения, наподобяващи сюрреалистични кошмари, които далеч не приличат на познати форми.

"Ако клетките сънуват, това е, което сънуват" – споделя по повод на експеримента ученият Карлос Понсе, който е един от участниците в проучването.

Все още обаче е рано да се правят такива изводи, тъй като това е неизследвана територия и всъщност става въпрос за един от първите експерименти, показващи как изкуственият интелект може да се съчетае с работата на биологичен мозък.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.